Kdyby se Zeman uměl chovat... Tisk komentuje roztržku Hradu s Schapirem

Praha - České deníky dnes komentují spor mezi Milošem Zemanem a velvyslancem USA Andrewem Schapirem. Ten měl výhrady k cestě prezidenta do Moskvy na oslavy 70. výročí konce druhé světové války, načež mu Hrad zavřel dveře.

Podle Lidových novin (LN) Zeman kritizuje něco, co vlastně velvyslanec neřekl. Schapiro totiž v březnu na dotaz České televize týkající se Zemanovy cesty řekl: "Není na mně ani jakékoli jiné zemi, abychom říkali českému prezidentovi, co má, nebo nemá dělat." Poté dodal, že je třeba vzdát holt obětem všech zemí ve druhé světové válce, ale "symbolika, že je (Zeman) možná jediným vůdčím představitelem státu EU, který bude z pódia sledovat vojenský pochod, když stejná armáda destabilizuje jeden ze států sousedících s EU, je možná taková prekérní".

Problém je podle deníku jen v účasti na vojenské přehlídce. "Demonstruje oživení ruských imperiálních ambicí. Angela Merkelová (německá kancléřka) pojede do Moskvy též, ale až 10. května položí společně s prezidentem (Ruska Vladimirem) Putinem věnec k hrobu neznámého vojína. Jenže prezident Zeman v účasti na přehlídce problém nevidí. V očích našich spojenců tím říká, že nevidí problém ani v ruských krocích - anexe Krymu, vojenská podpora separatistů na Ukrajině, jež ta přehlídka demonstruje," uvádí deník.

"Hlavě českého státu dost výmluvně zatleskala jen ruská státní média. Jinde, včetně Česka, se lidé spíše kloní k názoru, že měl Schapiro pravdu, a hlavně že měl na svá slova naprosté právo," píše ve svém komentáři Mladá fronta Dnes (MfD).

"Kdyby se (Zeman) uměl chovat alespoň trochu diplomaticky, jak to jeho úřad předpokládá, velvyslanci Schapirovi by se nyní omluvil a pozval by jej na Hrad. A když ne on, aspoň Sobotka by tak měl za něj učinit. Vrátilo by to naší zemi diplomatickou čest," doplňuje MfD.

Zemanovi budou společnost dělat i prezidenti Řecka a Kypru. A také diktátor Kim Čong-un. Možná se dočkáme i setkání s vůdci tzv. Luhanské a Doněcké lidové republiky, nemluvě o dalších ruských protektorátech, jako je Abcházie nebo Jižní Osetie. Ještě důležitější ale je, koho v Moskvě nepotká. Nebude tam prezident EU, britský premiér, americký, francouzský ani polský prezident. A především - chybět bude i německá kancléřka. "A to je moment, který ukazuje prázdnotu Zemanových výmluv," uvedl pro iDnes.cz komentátor Vladimír Votápek.

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

Více souvisejících

Miloš Zeman Andrew Schapiro

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy