Stávka začala. Agentura pro chudé se vzepřela Dienstbierovi

Praha - Spor mezi ministrem pro lidská práva Jiřím Dienstbierem (ČSSD) a vládní agenturou pro začleňování se vyhrotil a začala stávka. Zapojilo se do ní 59 ze sedmi desítek zaměstnanců a spolupracovníků, tedy 88 procent.

"Dvakrát bylo agentuře přislíbeno usnesením vlády v letech 2008 a 2012, že pokud se její činnost osvědčí, tak bude směřovat k nezávislosti - například formou příspěvkové organizace," řekl místopředseda Nezávislých odborů zaměstnanců Úřadu vlády ČR Petr Čáp.

Stávkující by rádi dosáhli toho, aby vláda přijala usnesení o pokračování činnosti agentury i v letech 2016 až 2023. Projekt, podle něhož instituce funguje, totiž letos končí.

Od 1.1.2013 do 31.12.2015 Agentura realizuje tříletý individuální projekt hrazený z prostředků Evropského sociálního fondu. Projekt navazuje na národní individuální projekt realizovaný Agenturou pro sociální začleňování v letech 2010 - 2012. Hlavním cílem projektu je ověřit účinnost politik sociálního začleňování na lokální úrovni jako zdroj informací pro formování státní politiky sociálního začleňování a zavádět inovativní postupy sociálního začleňování na místní úrovni. K oblastem intervence, na kterých už ASZ pracuje (oblast vzdělávání, bydlení, zaměstnanosti, sociálních služeb, péče o rodinu, dluhového poradenství a bezpečnosti) přibudou témata nová, jako např. systemizace práce s kraji, veřejná setkání s obyvateli sociálně vyloučených lokalit, provádění vlastních výžzkumů ve spolupráci s univerzitami či mediace vyhrocených konfliktů v lokalitách. V rámci projektu bude Agentura prostřednictvím lokálních konzultantů ve 26 obcích a městech se sociálně vyloučenými lokalitami na bázi činnosti místních partnerství připravovat místní strategie sociálního začleňování a jejich realizaci s využitím projektového poradenství. Projekt staví na výstupech z evaluací dosavadní práce ASZ.

Dalším požadavkem do vládního usnesení je, aby se dál pracovalo na zákonu o sociálním začleňování. Premiér je připraven se sejít a stávkující jeho reakci přivítali.

Stávkující požadují autonomii a nadresortnost agentury. Podle nich by její zástupce měl s ministerstvy jednat jako rovnocenný partner. Dalším požadavkem je transparentnost. Čáp uvedl, že postupy agentury by neměly nabourávat politické zájmy. Protestující pracovníci chtějí také zachovat nynější kontinuitu. Instituce má podle nich dál mít "expertní charakter".

Podle Dienstbiera není možné stávkou autonomie agentury dosáhnout. ČTK už dříve řekl, že by vznik nového úřadu musel upravit zákon. Pochybuje však o tom, že by pro to ve vládě a v Parlamentu byla politická vůle. Míní, že z agentury nelze vytvořit ani samostatnou státní příspěvkovou organizaci.

Dienstbier s pracovníky agentury jednal naposledy před víkendem, tříhodinová schůzka výsledek nepřinesla. ČTK řekl, že je ochotný dál jednat, ale v "určitém okamžiku" bude muset zajistit fungování agentury a případně přikročit k personálním změnám. Nyní se koná výběrové řízení na nového ředitele, zájemci a zájemkyně mohou své životopisy posílat do 14. května.

Náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký České televizi řekl, že se nyní do sporu zapojovat nebude. Pracovníci agentury se totiž nyní řídí zákoníkem práce. Pod služební zákon budou vedoucí zaměstnanci spadat až od července, stávkovat pak už nebudou moci. Zapojit se do stávky by mohli potom jen řadoví pracovníci.

Podle Čápa nemá smysl manifestační stávku natahovat. Příštích 24 hodin označil za "prostor pro jednání". V úterý odpoledne protestující situaci vyhodnotí. Pokud nenastane posun, je 20 lidí připraveno podat výpověď, dodal předák. Podotkl, že by tak odešel "mozek agentury". Podle stávkujících přerušení práce na den či dva agenturní projekty neohrozí.

Související

Více souvisejících

Jiří Dienstbier ml. stávka Vláda ČR

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

včera

včera

Povodně způsobilo rekordně deštivé počasí, zjistili meteorologové

Počasí nám v září připravilo nejedno překvapení. Tím největším byla čtyřdenní srážková epizoda, která vyvolala povodně. Není se čemu divit, když dokonce padl nový rekord denního úhrnu srážek. V pátek to potvrdil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy