Šance pro piráty a zelené? Toto jim vzkazuje europoslanec

Brno – Ústavní soud dnes rozhodl o stížnosti zelených a pirátů. Těm se nelíbila pětiprocentní vstupní klauzule pro volby do Evropského parlamentu. Soud dnes jejich stížnost zamítl. Strany zvažují další kroky, europoslanci Zdechovský a Poche si naopak mohou oddechnout, po dnešku o mandát nepřijdou.

Strana zelených z rozsudku nadšená není, zvažuje další kroky. „Samozřejmě jsme z rozhodnutí zklamaní, oficiální vyjádření a následné kroky připravujeme," uvedla strana na Twitteru. Předsedkyně strany Jana Drápalová ale uvedla, že rozhodnutí respektuje.

„Před rokem jsme podali ústavní stížnost proti uzavírací klauzuli. Dostali jsme 4,78 % hlasů a měli bychom 1 mandát, nebýt pětiprocentní uzavírací klauzule. ČSSD získala 14% hlasů a 4 mandáty, tj. 3,5 % hlasů na jeden mandát. Do europarlamentu se tak místo Ivana Bartoše dostal (sice s nižší voličskou podporou) bývalý pražský zastupitel Miroslav Poche. Dnes nám Pocheho stranický kolega Pavel Rychetský oznamuje, že bez české uzavírací klauzule by nemohl europarlament efektivně fungovat," uvedl na Facebooku místopředseda Pirátů s tím, že model bez uzavírací klauzule funguje dobře třeba v Německu. I Pirátská strana připravuje oficiální prohlášení.

Díky rozhodnutí Ústavního soudu tak europoslancem zůstává kromě Pocheho i lidovec Tomáš Zdechovský. „Já jsem rád, že se věci nemění retroaktivně, nicméně jsem byl připravený, v případě, že by to dopadlo jinak, vrátit se k podnikání. Myslím, že mám za sebou poměrně dost práce a že jsem se za ten rok v europarlamentu nenudil. Ale nechtěl bych být europoslancem za každou cenu," komentoval rozhodnutí ústavního soudu pro EuroZprávy europoslanec.

Obě malé strany ale mají šanci v europarlamentu prosadit některé své nápady. „Už dneska komunikuji s celou řadou zelených a pirátů. S piráty konzultujeme věci kolem transparentnosti třeba různých institucí a firem. Se zelenými jsme teď naposledy řešili biotašky namísto plastových tašek. Já jsem takový člověk konsenzuální a budu se snažit, aby i ty dvě strany tam případně byly zastoupeny," vysvětluje Zdechovský s tím, že se bude snažit nadále poslouchat jejich podněty. „A když budou racionální, určitě je budu rád prosazovat," dodal Zdechovský.

Související

Danuše Nerudová

Česko hledá eurokomisaře. Určí ho Starostové, anebo Piráti

Nového českého eurokomisaře či eurokomisařku by měli nominovat Piráti, anebo Starostové. Taková je dohoda mezi stranami vládní koalice. Nic na tom zatím nezměnily ani volební výsledky, kdy volební koalice Spolu složená z kandidátů ODS, TOP 09 a KDU-ČSL uspěla více než koaliční partneři. Otázkou však je, kdo nakonec bude nominován do Evropské komise, kterou s největší pravděpodobností nadále povede Ursula von der Leyenová.

Více souvisejících

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) pirátská strana Strana zelených

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy