ODS zoufale hledá pražského lídra. Bude jím Pollert?

Praha - Vedení pražské ODS hledá kandidáta na post pražského primátora, podle zdroje z vedení strany občanští demokraté osloví bývalého olympionika, lékaře Lukáše Pollerta. Ten nabídku považuje za zajímavou, zda ji přijme, ještě neví.

"Bylo by to zajímavé. Je to velká zodpovědnost, Praha je veliké město," prohlásil Pollert s tím, že takové nabídce by musela předcházet celá řada rozhovorů. Na funkci primátora se ale cítí mladý.

Bývalý olympionik a lékař není sice politikem, ale zkušenosti v komunální politice získal v roli zastupitele Prahy 6. Přijmout nabídku kandidovat na prvního muže metropole by si velmi rozmýšlel kvůli své profesi. "Znamenalo by to vypadnout na čtyři roky a hodit odbornost za hlavu," řekl Pollert. Tvrdí, že si ve funkci umí představit i nadále současného primátora a poslance Pavla Béma.

Kdo se stane super lídrem pražské ODS, je však stále velkou neznámou. Pollert v této souvislosti uvedl, že by to mohl být někdo z venku, kdo má zkušenosti s vedením velké instituce. Myslí si, že občanští demokraté jsou schopní najít kandidáta i ve svých řadách. Popularity by podle jeho mínění neměla hrát při volbě kandidáta roli.

Pražská ODS představí podle svého šéfa Borise Šťastného svého horkého kandidáta na primátora v prvním srpnovém týdnu. Spekulovalo se také například o děkanovi 1. lékařské fakulty Tomáši Zimovi.

Do boje o křeslo primátora TOP 09 nasadila bývalého guvernéra ČNB Zdeňka Tůmu, sociální demokraté Jiřího Dienstbiera ml. a komunisté Martu Semelovou. Strana zelených a SNK Evropští demokraté půjdou do voleb společně. Ty zastupuje Petra Kolínská (SZ) a Jiří Witzany (SNK ED). Strana Věci veřejné také stále nepředstavila svého kandidáta, ve hře je však bývalá náměstkyně primátora Markéta Reedová.

ODS se v metropoli po parlamentních volbách ocitla v krizi. Strana TOP 09 zaznamenala v Praze jasné vítězství (27,3 procenta hlasů) a sesadila tak ODS v její vlastní baště.

Komunální volby se uskuteční 15. a 16. října.

Související

Smog

Lékaři žádají brzký konec spalování uhlí. Petici podepsali Pafko či Pollert

Někteří čeští lékaři iniciovali kampaň, která žádá brzký konec těžby a spalování uhlí. Signatáři petice mířené na vládu a další politiky uvádějí, že znečištěné ovzduší rapidně zhoršuje průběh respiračních, kardiovaskulárních i onkologických onemocnění a přispívá k jejich vzniku. Požadují přechod na modernější a čistší zdroje energie. o výzvě ČTK dnes informoval za signatáře Daniel Jirků v tiskové zprávě.

Více souvisejících

Lukáš Pollert ODS Praha

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy