Zeman podepsal nový zákon o prevenci závažných havárií

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes podepsal nový zákon o prevenci závažných havárií způsobených nebezpečnými chemickými látkami. Informoval o tom prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Zákon zavádí do českého práva novou evropskou směrnici a nahrazuje dosavadní zákon, který už podle vlády nevyhovuje aktuálním evropským předpisům. Zákon by se měl dotknout provozovatelů zhruba 200 objektů, včetně těch největších, jako je třeba Spolana Neratovice. Zákon nabude účinnosti prvním dnem kalendářního měsíce poté, co bude vyhlášen ve sbírce.

Zákon se zaměřuje na objekty, kde se v nadlimitním množství skladují takové nebezpečné chemické látky, které představují zvýšené riziko vzniku mimořádných událostí, popsal již dříve ministr životního prostředí Richard Brabec. Jde o takové mimořádné události, které mohou ohrozit životy a zdraví lidí nebo nevratně poškodit životní prostředí.

Zákon zavádí systém zpracování bezpečnostních dokumentů a poplatků za jejich schvalování pro provozovatele objektů, například chemických závodů, skladů chemikálií a dalších. Krajské úřady mají zajistit zpracování posudku návrhu bezpečnostní dokumentace u Výzkumného ústavu bezpečnosti práce neprodleně poté, co jim provozovatel návrh bezpečnostní dokumentace ke schválení předloží. Tento posudek bude podle zákona odborným podkladem pro rozhodování krajských úřadů.

Schválení dokumentů bude podléhat správním poplatkům. Správní poplatky se budou pohybovat od 15.000 Kč do 60.000 korun, a to podle povahy schvalované bezpečnostní dokumentace. Z jejich výnosu bude kraj hradit náklady spojené s posouzením těchto materiálů. Doposud je hradil stát.

Související

Policisté zajistili místo tragické střelby na Filozofické fakultě UK. (21.12.2023) Komentář

Nejhorší masová vražda v dějinách ČR bude mít dohru. Přístup k dezinformacím se úplně změní

Čtvrteční tragická událost na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze může v české společnosti řadu věcí změnit, nemusí ale změnit vůbec nic. Masový vrah, chcete-li terorista, sebral život čtrnácti nevinným lidem, většinou vysokoškolským studentům či pedagogům. Prakticky okamžitě se vyrojily „zaručené zprávy“ o tom, že šlo o ukrajinského studenta, nebo že vláda maskuje své vlastní nekalé jednání. 

Více souvisejících

zákony Miloš Zeman havárie

Aktuálně se děje

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy