Stropnický chce pozastavit výstavbu v nádraží Praha-Bubny. Je to vydírání, zlobí se investor

Praha – Pražský magistrát možná pozastaví pořizování změny územního plánu, která má umožnit výstavbu v areálu nádraží Praha-Bubny. Náměstek primátorky Matěj Stropnický (SZ) dnes na zastupitelstvu navrhne, aby pozastavení změny schválilo.

„Připravujeme materiál, který i na základě těchto aktuálních skutečností, uloží IPRu (Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy), který připravuje příslušnou změnu územního plánu, aby práce pozastavil. Obnoveny budou teprve poté, co vstoupíme s investory do seriózního jednání nad podobou celého území a dojdeme k nějakému společnému záměru," řekl dnes Stropnický.

Vlastníkem i investorem staveb je realitní skupina Orco Property Group, developerem je společnost CPI. Developer i Praha se vzájemně obviňují z nechuti jednat. Mluvčí skupiny Orco Eva Kučmášová to označila za vydírání. Stropnický se do areálu dnes pokoušel dostat spolu s primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO), radním Michalem Haškem (ANO) a starostou Prahy 7 Janem Čižinským. To ale mluvčí CPI Jan Burian odmítl, kvůli demoličním pracím to prý není bezpečné.

Teď se obě strany navzájem obviňují z nečinnosti, která vyústilo v současnou napjatou situaci. Podle Buriana magistrát projevil snahu o setkání a jednání až v sobotu, firma podle něj už v březnu čekala na odezvu předloženého plánu. Praha podle něj nedeklarovala, že chce budovy dílen zachovat a co s nimi chce udělat. To ale Stropnický i Čižinský odmítají, oba podle svých slov jednali přímo s ředitelem CPI Igorem Klajmonem.

Územní plán navíc s budovami počítá. „To, že někdo na radnici, sejmul památkovou ochranu, to byla katastrofální chyba. Ale bohužel se to nedá vzít zpátky," uvedla Krnáčová. Primátorka se chce s vlastníky pozemků sejít co nejdříve, nejspíš v pátek.

„Jestli si developer CPI, vlastník areálu, myslí, že nejlepší příspěvek do jednání s městem o tom, jak z území Bubnů odstranit stavební uzávěru a umožnit jeho zástavbu, je zbourat cenné drážní dílny (demoliční výměr právě obdržel), tak je třeba říci, že tomu tak není. Naopak, tyto haly vytvářejí kouzlo místa a měly by se stát součástí budoucí zástavby," komentoval spor už před několika dny na Facebooku Stropnický.

Společnost Orco Property Group získala budovy a pozemky v areálu nádraží v roce 2006. Tehdy bylo osm objektů v areálu památkově chráněných, ministerstvo kultury je na seznam zapsalo v roce 2004. Po opakovaných žádostech vlastníka a na základě jím dodávaných odborných i právních posudků v roce 2008 ministerstvo zrušilo ochranu nejprve pěti a za pár měsíců dalších dvou objektů.

Rozvojové území Bubny-Zátory, které leží mezi stanicemi metra Vltavská a Nádraží Holešovice, je jedním z 15 velkých rozvojových území hlavního města, pro která platí stavební uzávěra. Orco plánuje na 27 hektarech postavit novou čtvrť.

Související

Matěj Stropnický

MPSV vyplatilo poradcům přes 4 miliony, Stropnický mezi nimi není

Ministerstvo práce vyplatilo v prvním pololetí za poradenské služby přes 4,2 milionu korun. Většinu sumy dostaly právní kanceláře hlavně kvůli řešení zakázek na informační systémy, zbývající zhruba desetinu peněz si rozdělili čtyři poradci ministryně Jany Maláčové (ČSSD). Vyplývá to ze seznamu na webu úřadu.
Jana Maláčová (ČSSD)

Maláčová se zúčastní dalších kontrol firem

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) se chce v příštích týdnech účastnit dalších kontrol ve firmách. Podle ní její přítomnost při inspekčních akcích zvyšuje zájem o téma pracovních podmínek. Řekla to dnes novinářům. Uvedla, že její poradce Matěj Stropnický má pracovní agendu na starosti a přesvědčuje se o situaci v praxi.

Více souvisejících

Matěj Stropnický Praha developeři

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 11 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy