Opoziční ODS neúspěšně navrhla odvolat pražské radní

Praha – Snaha odvolat pražské radní vyšla naprázdno. Opoziční zastupitelka ODS a předsedkyně klubu zastupitelů Alexandra Udženija kvůli špatnému fungování rady a sporům v magistrátní koalici navrhovala zvolit radu novou. Většina zastupitelů vládnoucí koalice ale byla proti.

„Občanská demokratická strana vyzývá zastupitele hl. m. Prahy zvolené za TOP 09, Trojkoalici a Klub nezávislých k okamžitému jednání o sestavení nové Rady hl. m. Prahy," uvedla politička na stránkách ODS. „Ukázalo se, že nám spousta lidí lhala, když například ČSSD tvrdila, že když padne návrh na odvolání Matěje Stropnického (SZ), bude hlasovat pro, nebo pan radní Hašek (ANO) když říkal, že situace v koalici je neudržitelná," řekla ČTK Udženija.

„ODS je znepokojena tím, jak současná koalice spravuje naše hlavní město, které se nerozvíjí a je paralyzováno spory mezi ANO 2011, ČSSD a Trojkoalicí. Z personální politiky hl. m. Prahy je rovněž zřejmé, že do vedení města zasahují šedé eminence a struktury, proti kterým ODS v posledním volebním období bojovala," uvedla také občanská demokratka.

Strana je podle ní připravena podpořit svými hlasy vládnoucí koalici složenou z oslovených stran a dalších slušných zastupitelů, kteří by se připojili k této koalici. „Protože jsme si vědomi složitosti situace, ODS dopředu deklaruje vzdání se nároku na členství v Radě hl. m. Prahy. ODS je připravena ke konstruktivní spolupráci, která povede ke stabilizaci politické situace na magistrátu hl. m. Prahy, tak aby se Rada hl. m. Prahy a Zastupitelstvo hl. m. Prahy mohly plnohodnotně věnovat řešení problémů, které trápí Pražany," dodala.

Opoziční TOP 09 se již dopoledne v rámci diskuse k programu jednání neúspěšně pokusila hlasování o odvolávání radních zařadit - pro hlasovalo pouze 25 z 63 přítomných. „Kdybyste byli jen trapní, je to vaše věc. Tato rada ale není schopna řídit město," řekl předseda zastupitelů TOP 09 Václav Novotný. Opoziční zastupitel Alexander Bellu (ODS) uvedl, že fungování města je paralyzováno a bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS) řekl, že město zřejmě řídí stínový primátor Andrej Babiš (ANO).

Pražská koalice má v 65členném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů. Opoziční TOP 09 již dříve uvedla, že o případné nové koalici je připravena jednat teprve ve chvíli, kdy se koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice rozpadne. ODS uvedla, že se současnou koalicí nebude spolupracovat a dnes vyzvala Trojkoalici, nezávislé zastupitele a TOP 09 k jednání o nové koalici.

Související

Alexandra Udženija

Udženija odstoupí z funkce starostky Prahy 2, nejpozději v červnu

Starostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS) nejpozději v červnu odstoupí z funkce v čele městské části. Důvodem je, že se letos v únoru stala náměstkyní primátora hlavního města. Udženija to oznámila na dnešním jednání zastupitelů Prahy 2. Ti dnes rovněž rozhodli, že s účinností od 7. března až do své rezignace bude ve funkci starostky jako tzv. neuvolněná, tedy nebude jejím hlavním zaměstnáním. Starostkou se Udženija stala poprvé na konci roku 2021.
Hned ráno před začátkem pracovních povinností vzdala starostka Městské části Praha 2 Alexandra Udženija hold Janu Palachovi, od jehož smrti právě dnes uplynulo 53 let. Zapálila svíčku u Palachových rtů, které jsou ve vitríně u vchodu do její kanceláře na radnici. Návštěvy si mohou při pietě číst následující text. Rozhovor

Palachova pochodeň nikdy nezhasla. I díky němu žijeme přes třicet let v demokracii, říká starostka Udženija

Poprvé se zde nadechl, když přišel na svět, a přesně před 53 lety, i naposledy vydechl. Krátký životní osud Jana Palacha (20), který 19. ledna 1969 v 15:30 hodin zemřel v někdejším Borůvkově sanatoriu na následky upálení, jímž chtěl společnost vyburcovat z apatie po sovětské invazi v roce 1968, je úzce spjatý s Městskou částí Prahy 2. Její starostka Alexandra Udženija (ODS) považuje studenta Filozofické fakulty Univerzity Karlovy za hrdinu, jehož odkaz přesahuje hranice země a v roce 1989 pomohl jeho čin vybojovat svobodu. „Palachova pochodeň nikdy nezhasla, její plamínek byl v srdci a mysli téměř každého z nás. A i když neprobudila náš národ z letargie v roce 1969, podařilo se to o dvacet let později. I díky němu žijeme už více než třicet let v demokracii,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Alexandra Udženija.

Více souvisejících

Aleksandra Udženija Praha Trojkoalice (SZ, KDU, STAN)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 14 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy