Bradáčová: Whistlebloweři jsou v korupčních kauzách klíčoví

Praha - Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová pokládá whistleblowery, tedy oznamovatele trestné činnosti, za klíčové pro rozkrývání korupčních kauz. Právě oni poskytují informace v takovém stádiu páchání, že policisté stihnou trestnou činnost zadokumentovat.

Podle ní se o řadě oznamovatelů neví, protože je orgány činné v trestním řízení dokázaly uchránit před mediální pozorností. Uvedla to na dnešní konferenci o whistleblowingu v sídle pražského magistrátu.

"U korupčních kauz považuji oznamovatele za úplně klíčové pro to, aby kauza mohla být rozkryta a pachatelé potrestáni. Jsou i jiné zdroje a kanály, jak se o informaci můžeme dovědět, ale to už je většinou pozdě a pachatelé už ji mají také," řekla Bradáčová.

Oznamovatelé, kteří jsou zároveň spolupachateli trestné činnosti, však podle ní nemohou počítat s tím, že se díky spolupráci s orgány činnými v trestním řízení vyhnou celému trestnímu procesu. Je nicméně možné, že se jakožto spolupracující obvinění vyhnou trestu. "Je velmi naivní si myslet, že nebudou vůbec vystaveni trestnímu řízení," varovala státní zástupkyně.

Podstatné podle ní je, aby si každý oznamovatel hned na počátku uvědomil, jakou pozici mu stát může garantovat. Instituce, na kterou se obrátí se svou věcí - policie, státní zastupitelství, neziskové organizace či advokáti - ho proto musí realisticky seznámit s jeho možnostmi a zanalyzovat, zda lze informaci získat i jinou cestou než jeho výslechem. "Pokud je jediným zdrojem, pak je vysoce pravděpodobné, že v té trestní věci bude vyslechnut. A to je hned na začátku nutné tomuto člověku říci," uvedla.

Veřejně jsou známy spíše případy, kdy whistlebloweři nedopadli dobře. Jiří Chytil, oznamovatel v kauze opencard, byl odsouzen. Podmíněný trest za tunelování si dnes vyslechl rovněž whistleblower v případu jízdenek Vladimír Sitta, přičemž soudce připustil, že trestní oznámení na jeho osobu mohlo být mstou. Sitta si přišel dnešní vystoupení Bradáčové poslechnout, zástupkyně ale na související dotaz z publika reagovala tak, že nemůže komentovat konkrétní kauzy. Podobně odpovídala i na řadu otázek, které směřovaly na opencard a především na roli žalobkyně Dagmar Máchové, jež psala obžalobu jak na Chytila, tak na Sittu.

Bradáčová upozornila na to, že pozitivní případy whistleblowingu se nedostaly do médií, protože si to oznamovatelé nepřáli. "Slíbili jsme jim, že se o nich nikdo nedozví. S ohledem na to, že ty lidi chráníme, o nich prostě nemůžeme mluvit," poznamenala.

Související

Lenka Bradáčová, od 30. července 2012 vrchní státní zástupkyně v Praze.

Čeští vyšetřovatelé evidují 2800 válečných incidentů, uvedla Bradáčová

Čeští vyšetřovatelé válečných zločinů na Ukrajině evidují z otevřených zdrojů zhruba 2800 incidentů a přes 40.000 poškozených či zničených objektů. Mají také informace o vysídlování dětí z Ukrajiny do Ruska. Serveru Seznam Zprávy to řekla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Doplnila, že česká policie obvinila za rok od zahájení ruské invaze 57 lidí z nenávistných trestných činů vůči Ukrajincům.
Lenka Bradáčová, státní zástupce

Elektronické důkazy jsou u války nový fenomén, uvedla Bradáčová

Zcela novým fenoménem v monitorování válečného konfliktu jsou elektronické důkazy z Ukrajiny, ať už ve formě SMS a MMS zpráv či audiohovorů a videohovorů. Novinářům to dnes řekla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Poznatků je podle ní velké množství a česká policie je nyní především musí analyzovat. Zdůraznila, že jde teprve o prvotní šetření.

Více souvisejících

Lenka Bradáčová (česká státní zástupkyně) Korupce whistleblowing

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 13 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy