Grebeníček vystartoval po Sobotkovi: Zbaběle zapírá v kauze OKD

Praha – Soud se bude v pátek zabývat otázkou privatizace důlní společnosti OKD, při které údajně vznikla škoda státu ve výši 5,7 miliardy korun. Premiér Bohuslav Sobotka, který byl v roce 2004 ministrem financí, podle komunisty Miroslava Grebeníčka v kauze zbaběle zapírá.

Sobotka se brání, že v případě privatizace OKD, ke které došlo v jeho funkčním období na ministerstvu financí, nepochybil. Podle komunisty Grebeníčka však jen zbaběle zapírá. Sobotka podle má šanci zachovat se jako chlap a přiznat, „co až dosud z nějakého důvodu zarytě popírá!".

„Má možnost chlapsky přiznat to, co i v odpovědi na mou písemnou interpelaci zbaběle zamlčuje a zapírá. Tedy to, že privatizace OKD a bytového fondu uvedeného podniku byla nedovolenou veřejnou podporou a mnohamiliardovým darem partě Karbon Invest a svéráznému podnikateli Zdeňku Bakalovi," prohlásil Grebeníček.

Premiéra se ale v této souvislosti zastal i další bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, který Grebeníčkovu konstrukci Sobotkových provinění označil za nesmyslnou. „Chtít vinit ministra financí za to, že někde v hlubinách jeho úřadu někdo manipuloval znaleckým posudkem, to už je velmi odvážná konstrukce a podle mě naprosto nesmyslná," dodal ke Grebeníčkově slovům Kalousek.

Grebeníček ale trvá na tom, že Stát přišel o „desítky miliard" protože do privatizace nebyly započítány některé nemovitosti OKD a podhodnocená cena zhruba 44 tisíc bytů. Navíc prý jejích nájemníci byli podvedeni. Podveden mohl být podle Grebeníčka i stát a případně i Sobotka. "Tohle je hodně vymyšlená kauza," komentoval to Kalousek.

Sobotka na obvinění reagoval s tím, že v roce 2004 odpovídal za dodržení příslušných zákonných pravidel "a ta porušena nebyla". Privatizací společnosti se zabývala i EU, podle které se stát nedopustil veřejné podpory a v celém případě nepochybil.

Související

Vojtěch Filip

KSČM změní tváře. Z vedení odejde Filip, ze Sněmovny Grebeníček

Bez ohledu na výsledek říjnových voleb čeká KSČM změna, po šestnácti letech skončí v jejím vedení předseda Vojtěch Filip, mandát poslance nebude obhajovat jeho předchůdce Miroslav Grebeníček, na kandidátku se nedostal předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik. Záměr nekandidovat na mimořádném sjezdu potvrdil Filip spolustraníkům na pátečním zasedání výkonného výboru, řekl ČTK první místopředseda komunistů Petr Šimůnek.
Miroslav Grebneníček /KSČM/

Rodeo ve Sněmovně kvůli církvím: Grebeníček útočil na Senát a Nečasovu vládu

Sněmovna ani dnes nedokončila debatu o návrhu KSČM na takzvané zdanění církevních restitucí, který vetovali senátoři. Poslanci projednávání přerušili kvůli jinému pevně zařazenému bodu o elektronických neschopenkách a už se k němu nevrátili. Marek Benda (ODS) tak nestačil dočíst brožuru, kterou o zdanění státních náhrad církvím za majetek nevydaný v restitucích sepsala pro pražské arcibiskupství skupina ekonomů a právníků.

Více souvisejících

Miroslav Grebeníček Bohuslav Sobotka OKD

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

včera

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

včera

včera

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

včera

Tornádo na jihu Čech? Bylo to něco jiného, vysvětlili meteorologové

Velkou částí Česka se v pondělí přehnaly silné bouřky. Na jihu Čech si lidé všimli i jiného jevu, přičemž se mohli bát, že jde o tornádo. Meteorologové v úterý na sociální síti vysvětlili, o co se jednalo. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy