Krnáčová: Pražská koalice se nerozpadá, zůstává funkční

Praha – V noci překvapivě skončili hned čtyři pražští radní. Někteří členové koalice, nehlasitěji Strana zelených, mluví o tom, že došlo k porušení koaliční smlouvy. Primátorka Adriana Krnáčová ale trvá na tom, že koalice je i nadále funkční. Jasněji zřejmě bude v pondělí po zasedaní jednotlivých zastupitelských klubů.

Zastupitelé dnes v noci odvolali z městské rady primátorčina náměstka Matěje Stropnického (SZ) a radní Michala Haška (ANO), Irenu Ropkovou a Hanu Novákovou (obě ČSSD). Zbylých sedm členů rady si dnes na mimořádné schůzi přerozdělilo kompetence čtyř odvolaných kolegů. Pro Krnáčovou byl noční vývoj překvapením. „Hlasovala jsem podle koaliční smlouvy," podotkla.

Hlasování o odvolání Ropkové a Novákové označil předseda zastupitelského klubu ČSSD Březina za pomstu Trojkoalice. "My vnímáme hlasování o odvolání našich členů rady pouze jako pomstu za to, že jsme hlasovali o odvolání Matěje Stropnického," řekl Březina. Podle něj nyní musí primátorka Adriana Krnáčová (ANO) svolat jednání koaličních stran.

Koalice ale podle primátorky pokračuje dál, smlouva nebyla vypovězena. „Já vidím koalici jako funkční, i když nedostatky tam samozřejmě byly a jsou. V každém společenství, které má na něčem pracovat, a zejména v tak komplikované agendě jako Praha, vznikají nesrovnalosti. S těmi se musíme dokázat poprat," dodala Krnáčová. Další vývoj nechtěla předjímat, odkázala na pondělní jednání.

„Osobě považuji tento krok za nehorázný způsob vypovězení koaliční smlouvy, kdy se proti trojkoaličnímu náměstkovi Matěji Stropnickému spojilo 12 členů klubu ANO a 8 členů ČSSD doplněných hlasy opozice. Trojkoalice reagovala na tento krok podporou odvolání dvou radní za ČSSD a předsedy klubu ANO Michala Haška. Bohužel se opakuje tradiční scénář pražské magistrátní politiky, kdy žádná koalice nevydrží delší dobu a Praha bude opět chvíli stagnovat. Naším cílem nyní bude vytvořit novou koalici, kde bude šance prosadit maximum z programu Trojkoalice a Strany zelených a současně zajistit politickou stabilitu pro Prahu do konce volebního období," uvádí k odvolání náměstka primátorky Ondřej Mirovský, předseda pražské SZ.

Podle radního Jana Wolfa zatím ale Trojkoalice v koalici zůstává. „Jsme stále členy radniční koalice a z logických důvodů čekáme, že to tak bude do příštího jednání zastupitelstva 5. listopadu," řekl Wolf. Jak bude nadále vedení města vypadat, podle něj zatím není jasné. Rovněž uvedl, že ANO a ČSSD odvoláním Stropnického porušily koaliční smlouvu. Trojkoalice o budoucí podobě města bude jednat se všemi stranami s výjimkou KSČM.

Související

Adriana Krnáčová

Praha se zbaví "chytrých laviček" z dob Krnáčové, stály dva miliony

Pražský magistrát se zbaví desítky tzv. chytrých laviček, které byly instalovány za minulého vedení města pod vládou primátorky Adriany Krnáčové (ANO). Důvodem jsou vysoké náklady na provoz. Lavičky město bezplatně dá např. radnicím městských částí. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. Město testovalo deset laviček a zaplatilo za ně téměř dva miliony korun.
Adriana Krnáčová

Babišovi věřila, pak ji zklamal. Krnáčová promluvila o angažmá v hnutí ANO

Bývalá primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová je patrně zklamaná. Původně byla přesvědčená, že ANO je protikorupčním hnutím. Vzápětí se ale setkala s tvrdou realitou. Jakmile odešla z vrcholné politiky, napsala knihu Zpupnost, s jejímž hlavním hrdinou sdílí fakt, že se nechali zlomit ke vstupu do politiky.

Více souvisejících

Adriana Krnáčová Praha Trojkoalice (SZ, KDU, STAN)

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 48 minutami

před 49 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruský postup na Ukrajině pokračuje. Obsadili jsme další vesnice, tvrdí armáda

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly dobyly vesnici Kyslivka v ukrajinské Charkovské oblasti a Novokalinově v Doněcké oblasti. Informovala o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy