Babišovi věřila, pak ji zklamal. Krnáčová promluvila o angažmá v hnutí ANO

Bývalá primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová je patrně zklamaná. Původně byla přesvědčená, že ANO je protikorupčním hnutím. Vzápětí se ale setkala s tvrdou realitou. Jakmile odešla z vrcholné politiky, napsala knihu Zpupnost, s jejímž hlavním hrdinou sdílí fakt, že se nechali zlomit ke vstupu do politiky.

"Nejsem dobrá politička, zejména ne pro Českou republiku. Politika se dnes ani moc nedělá, je to takový infotainment bez hodnot a jasně formulovaných názorů. Politika dělaná na základě výzkumů veřejného mínění není politika, ale konstantní referendum, které s politikou nemá nic společného,“ sdělila Krnáčová v rozhovoru pro Plus.

Někdejší pražská primátorka se letos rozhodla definitivně opustit hnutí ANO, jež podle jejího názoru nemá ani program, ba ani žádnou vizi. "Bude líp, to je málo. Ale na druhou stranu to doba takto chce, jinak by ten úspěch nebyl tak velký,“ připouští.

Současný český premiér Andrej Babiš (ANO) šel do politiky s tím, že by chtěl řídit stát jako firmu, což ale byla podle Krnáčové už od začátku hloupost. 

"Ve firmě máte v oblasti personálního a finančního řízení nástroje, které ve státě neexistují. A jakmile se to pokoušíte uplatnit, dopouštíte se protizákonných postupů. Nelze to řídit jako firmu," vysvětlila.

"Od pana předsedy jsem si několikrát vyslechla: ‚Nepotřebuju straníky, ale odborníky.‘ Asi budou lidi vybírat stejně nahodile jako dosud-" Adriana Krnáčová

Předseda ANO se navíc změnil a zřejmě začíná být nebezpečný. "Na začátku jsem věřila tomu, že chce zatočit s korupcí. Ale postupem času jsem viděla, že tento étos upadá a že jsou důležitější úplně jiné věci. Vyhřeznul ten byznysový prvek a ostatní věci byly upozaděné. Bylo to pro mě zklamání, které bylo každým rokem větší a větší,“ dodala exprimátorka.

Ve straně funguje hlasovací disciplína, ale jsou upozaděny společné hodnoty a cíle, což se ale může dříve či později vymstít, jelikož hlasovací mašinérie nemůže nahradit společenství, jež má nějaké směřování. Krnáčová taktéž řekla, že premiér nemá rád Prahu a že dění v české metropoli je mimo pole jeho zájmů. 

"Nepochopila jsem to a je to škoda. Přitom jsem se snažila vycházet vstříc všem požadavkům ministerstev například na směnu majetku. Ne že bych ohýbala nějaké předpisy, ale nebyla jsem nevstřícná. Úhelný kámen byla vládní čtvrť v Letňanech, snažila jsem se je přesvědčit, aby to bylo v Holešovicích, protože by to bylo organičtější včlenění celého komplexu do organismu města, ale nenašla jsem pochopení,“ řekla Krnáčová.

Někdejší primátorka Hlavního města Prahy taktéž věří, že by její kniha mohla přispět diskuzi o volbách do komunálních zastupitelstev. Uvítala by například přímou volbu starostů, kteří by si mohli do svého sboru přivést vlastní lidi. Vadí jí, že sice nesou odpovědnost, ale nedisponují exekutivními pravomocemi.

"Veřejnost vnímá, že se stane něco, o čem vy jako primátor ani nevíte. Náměstek vám zavře Libeňský most a vy se to dozvídáte z médií. To není správný způsob, jak řídit město," podotkla.

"Přicházeli tam lidé s ambicemi, které se neslučovaly s mými ambicemi. Na kandidátku jsem si nemohla vůbec nikoho vybrat." Adriana Krnáčová

Všichni, kteří vstupují do komunální politiky či vůbec do rozhodovací funkce, by měli být dle Krnáčové podrobeni testu, zda k tomu vůbec mají potřebné předpoklady, včetně dostačujících řídících schopností a znalostí. 

"Jestli zná zákony a ví, co je samospráva, veřejná správa nebo smíšená správa. Do zastupitelstva se ale dostávají lidé, kteří ani netuší, že něco takového existuje," sdělila Krnáčová.

Bývalá primátorka hlavního města Prahy rovněž nepočítá s tím, že by si premiér Babiš její knihu přečetl. "Nevím, zda vůbec čte. Nejsem si úplně jistá. Možná čte smsky a e-maily, ale myslím, že nemá čas na čtení beletrie. To je asi nad jeho síly,“ uzavřela. 

Související

Adriana Krnáčová

Praha se zbaví "chytrých laviček" z dob Krnáčové, stály dva miliony

Pražský magistrát se zbaví desítky tzv. chytrých laviček, které byly instalovány za minulého vedení města pod vládou primátorky Adriany Krnáčové (ANO). Důvodem jsou vysoké náklady na provoz. Lavičky město bezplatně dá např. radnicím městských částí. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. Město testovalo deset laviček a zaplatilo za ně téměř dva miliony korun.
Adriana Krnáčová

Krnáčová návrat do velké politiky vzdala, v čele ANO v Praze opět Říčař

Pražskou organizaci ANO nadále povede Jan Říčař. Rozhodl o tom dnes krajský sněm hnutí. Pro Říčaře hlasovalo 132 ze 197 členů, kteří se volby zúčastnili. Rozhodnutí musí ještě schválit celostátní předsednictvo. Říčař je předsedou pražské buňky od listopadu 2017, kdy nahradil bývalého ministra a současného českého velvyslance v Izraeli Martina Stropnického. Sněm dnes zvolil také zbylé členy předsednictva.

Více souvisejících

Adriana Krnáčová Hnutí ANO politika Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 18 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

ANO by v březnu vyhrálo volby. Ze Sněmovny by vypadly dvě vládní strany

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy