Zeman a další politici si na Vítkově připomněli vznik státu

Praha - Prezident Miloš Zeman a další politici, zástupci armády a další lidé si dopoledne připomněli u Národního památníku v Praze na Vítkově výročí vzniku samostatného Československa.

Politici v čele s prezidentem Milošem Zemanem, zástupci armády a další lidé si dopoledne připomněli u Národního památníku v Praze na Vítkově výročí vzniku samostatného Československa. Položili věnce u jezdecké sochy Jana Žižky. Oslavy 97. výročí vyhlášení státu vyvrcholí večerním ceremoniálem na Pražském hradě, kde prezident Zeman udělí významným osobnostem státní vyznamenání.

Ceremoniál na Vítkově zahájila vojenská hudba, zahrála mimo jiné státní hymnu a husitský chorál Ktož jsú boží bojovníci, při němž vojáci přinesli historické armádní prapory. Následovalo kladení věnců a minuta ticha za padlé vojáky. Součástí oslav byl kolem 11:00 i přelet dvou stíhaček JAS-39 Gripen a dopravního letounu Challenger nad památníkem.

Zeman novinářům při odchodu z akce řekl, že dnešní svátek považuje za rozhodně nejdůležitější připomínku státnosti. "Při vší úctě k roku 1993 (1. ledna vznikla ČR) považuji tento svátek za základ," dodal. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je dnešek "příležitostí, abychom promýšleli naše dějiny". "Celý letošní rok byl vynikající příležitostí setkat se s našimi veterány, s těmi, kdo přežili," řekl premiér novinářům.

Kromě Zemana a Sobotky se piety zúčastnili další nejvyšší ústavní činitelé, předsedové Senátu a Sněmovny Milan Štěch a Jan Hamáček a ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Přítomní byli také například pražský arcibiskup Dominik Duka a náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Hamáček při následujícím slavnostním shromáždění Českého svazu bojovníků za svobodu ve vítkovském památníku připomněl svobodu, demokracii a humanismus jako hodnoty, na kterých v roce 1918 samostatný československý stát vznikl. "Humanitu musíme cítit a zejména ji musíme umět projevit," zdůraznil.

Věří, že v tomto duchu nynější vláda pomůže potřebným, na něž se zapomínalo v době krize, dodal. Šéf svazu Jaroslav Vodička zmínil slova prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, že státy se udržují těmi ideály, z nichž se zrodily. Shromáždění se zúčastnil i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a kardinál Duka.

Zeman se setkal s diplomaty a generály

V poledne se Zeman setkal na Pražském hradě s diplomaty. Uvedl, že za poslední rok se něco zlepšilo a něco zhoršilo. Vyzdvihl mimo jiné růst hrubého domácího produktu v Česku, k negativům zařadil migrační krizi zaviněnou podle něj terorismem na Blízkém východě. Mezi diplomaty byl podle informací Hradu i velvyslanec Spojených států Andrew Schapiro, s nímž se Zeman dostal dřív do slovní rozepře.

Generálské hodnosti dnes vedle tří vojáků od Zemana získali policejní náměstek Zdeněk Laube, ředitel civilní rozvědky Jiří Šašek a velitel pražských hasičů Roman Hlinovský. Ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiřího Langa, o němž se nyní spekuluje, že v čele kontrarozvědky příští měsíc skončí, prezident povýšil z brigádního generála do hodnosti generálmajora.

Odpoledne položil Zeman věnec u sochy Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí. Pietnímu aktu přihlížely stovky lidí, mezi nimi i Zemanovi odpůrci. Někteří pískali a křičeli, při prezidentově odchodu jich pár drželo v rukou červené trenýrky. Kvůli narušování pietního aktu policie i s pomocí chvatů zadržela jednoho muže, řekla ČTK mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová.

Před prezidentem položili květiny u sochy TGM i zástupci rektorů vysokých škol, kteří odmítli přijít večer na ceremoniál předávání státních vyznamenání. Reagovali tak na to, že Hrad na ceremoniál nepozval dva z rektorů, kteří měli s prezidentem v minulosti spory. "Je to určité vyjádření vztahu k vysokoškolskému vzdělání, vzdělanosti obecně," řekl novinářům předseda České konference rektorů (ČKR) a rektor Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima.

Vyjádřil se také k Zemanovu dnešnímu výroku, že rektorům za jejich neúčast na hradním ceremoniálu vlastně děkuje. Uvolnili prý místo v přeplněném Vladislavském sále, kde si tak mohou sednout příbuzní vyznamenaných. Pokud není Hrad schopen zajistit místa pro příbuzné vyznamenaných, pak je to jeho chyba, ne rektorů, řekl Zima.

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

Více souvisejících

Miloš Zeman státní svátek

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy