Kmoníček novým velvyslancem v USA? Buranství, zlobí se Stropnický. Je to architekt Kremlu, nebere si servítky analytik

Praha – Novým českým velvyslancem ve Spojených státech by se podle deníku Právo měl stát ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Hynek Kmoníček. Deník uvedl, že jeho jméno schválila v pondělí vláda.

Právo se odvolává na svůj zdroj z kabinetu, podle kterého by Kmoníček měl na postu vystřídat Petra Gandaloviče, někdejšího ministra zemědělství a místopředsedu ODS. Ke změně by ale prý mělo dojít nejdříve za rok.

Sám Kmoníček informaci potvrdil nechtěl, naznačil ale, že zahraniční odbor povede ještě v příštím roce. Ještě před cestou do USA by si prý ale měl podle deníku za sebe najít náhradu.

„Ať už bude nový velvyslanec kdokoli, přál bych si, aby do Washingtonu přijel tehdy, kdy stará prezidentská administrativa bude předávat agendu té nové (tedy v lednu 2017). To pomáhá vytvořit si v přechodném období kontakty, které se později těžko získávají. Lidé si prostě zvyknou, že jste nastoupil společně s nimi," cituje potenciálního velvyslance Právo.

„Vláda evidentně pokračuje v podlézání prezidentovi a pomáhání Putinově vlivu v samém srdci českých národních zájmů. Po umístění dle profesionálních diplomatů naprosto neschopné trafikantky Livie Klausové do Bratislavy, či sovětského velvyslance ČR pana Remka do Moskvy, tentokrát kabinet dle informací Práva potvrdil Zemanova zametače Hynka Kmoníčka do USA," uvedl k informaci na Facebooku Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty.

Argumentům o tom, že je Kmoníček schopný a zkušený diplomat Janda příliš nevěří. „Česká diplomacie má i přes dosavadní hloupé čistky desítky profesionálních a kvalitních diplomatů minimálně evropského kalibru, ovšem na jeden z nejdůležitějších diplomatických postů vláda honosící se naší příslušností k našim nejbližším spojencům odkýve jednoho z hlavních architektů kremelské entity 'Miloš Zeman - vyslanec zájmů Vladimira Putina v České republice'. Pokud jsou informace Práva správné, tak jsem hluboce zklamaný z postupu Sobotkovy vlády. Absolutně nechápu, jak to mohli například lidovci odkývat," dodal.

Kmoníček do USA? Zveřejnění jména velvyslance před udělením souhlasu přijímací země není projevem informační pohotovosti, nýbrž buranství.

— Martin Stropnický (@stropnickym) 11. Prosinec 2015

Ministr zahraničí Martin Stropnický pak celou věc ostře okomentoval na Twitteru. „Zveřejnění jména velvyslance před udělením souhlasu přijímací země není projevem informační pohotovosti, nýbrž buranství," zlobí se.

Kmoníček dlouhou dobu působil jako velvyslanec při OSN, na postu velvyslnce působil také v Austrálii a v Indii. Byl také áměstkem ministra zahraničních věcí pro právní a konzulární problematiku a aktuální politické otázky. Od konce března 2013 vede zahraniční odbor Kanceláře prezidenta republiky.

Související

Hynek Kmoníček

Kmoníček bude velvyslancem ve Vietnamu, Chalupecký v Kataru

Českým velvyslancem v Hanoji se stane končící ambasador ve Spojených státech Hynek Kmoníček. ČTK to dnes sdělilo ministerstvo zahraničí. V USA Kmoníčka nahradí 1. září dosavadní státní tajemník ministerstva zahraničí Miloslav Stašek. V čele nové ambasády v Kataru bude někdejší zástupce českého velvyslance u NATO Petr Chalupecký.
Hynek Kmoníček

Kmoníčka má na postu velvyslance v USA vystřídat Stašek

Na místo velvyslance ve Spojených státech by měl nejpozději koncem roku 2022 zamířit státní tajemník ministerstva zahraničí Miloslav Stašek (49 let). Vystřídá Hynka Kmoníčka. Uvedl to server Lidovky.cz s odkazem na diplomatické zdroje. Výměnu musí odsouhlasit prezident Miloš Zeman.

Více souvisejících

Hynek Kmoníček USA (Spojené státy americké) Jakub Janda (Evropské hodnoty)

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy