Dohoda podepsána: Svobodní a soukromníci jdou společně do krajských voleb

Praha - Zástupci Strany svobodných občanů a Strany soukromníků České republiky dnes podepsali dohodu o spolupráci v letošních krajských volbách.

Koalice svobodných se soukromníky se chce zaměřit především na boj proti administrativní zátěži, kterou současná vláda klade na podnikatele a živnostníky. Krajské volby vnímají obě strany jako generálku, pokud se spojenectví osvědčí, zváží společný postup i pro budoucí volby do Senátu nebo Poslanecké sněmovny.

"Naším cílem je získat mandáty v krajských volbách, překročit pětiprocentní hranici, abychom společně hráli významnější roli na české politické scéně," uvedl na společné tiskové konferenci předseda svobodných a europoslanec Petr Mach. Podle předsedy soukromníků Petra Bajera by v některých regionech mohla koalice získat i deset procent voličských hlasů. Senátor za soukromníky Ivo Valenta prohlásil, že ve Zlínském kraji by koalice mohla obsadit i hejtmanský post.

Budoucí spolupráce obou stran prý závisí na tom, jak se očekávání naplní. Smlouva, kterou dnes podepsaly, se týká pouze krajských voleb. "Otevře nám cestu ke koaličním dohodám k jednotlivých krajích," řekl místopředseda soukromníků Rudolf Baranek. Dodal, že společné kandidátky se budou sestavovat formou zipu a lídr vzejde s demokratické diskuse.

Související

Češi hlasují v komunálních volbách

Kampaň před eurovolbami? Až na výjimky je netransparentní

Kampaň před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu je až na výjimky netransparentní, většina politických stran zveřejňuje údaje o finančních a personálních otázkách laxně a zákonnou povinnost vést transparentní volební účty splnila jen formálně. Nevládní organizace Transparency International ČR (TI ČR) to dnes uvedla v tiskové zprávě na základě monitoringu 11 kandidujících uskupení. Otevřeně se k voličům podle ní staví jen Piráti, KDU-ČSL a Spojenci pro Evropu, kterou tvoří TOP 09 a STAN. Zcela netransparentně si podle autorů studie počínalo hnutí SPD - Tomio Okamura, které odmítalo sdělit informace i o celkovém rozpočtu své kampaně.
Ilustrační foto

Svobodní kritizují Evropskou Unii, pro Česko je prý nevýhodná

Účastníci asi padesátičlenného průvodu příznivců Svobodných dnes v Praze kritizovali Evropskou unii. Strana hovoří vystoupení ČR z EU, Česko podle ní na členství prodělává. Zástupci strany při průvodu z náměstí Republiky k Pražskému hradu rozdávali lidem improvizované účtenky, podle nichž je Česko kvůli členství v EU ve ztrátě 1,7 bilionu korun. Podle údajů ministerstva financí naopak republika do konce loňského roku získala z rozpočtu EU zhruba 1,31 bilionu korun, zatímco do rozpočtu unie poslala 565 miliard korun. Celkem tak ČR získala z EU o 741,3 miliardy korun víc, než zaplatila, uvedlo ministerstvo.

Více souvisejících

strana svobodných občanů Strana soukromníků Volby 2016

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 22 minutami

před 32 minutami

před 52 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Dezinformátor Zítko se hledá. Policie vyhlásila pátrání

V středu 19. dubna se Pavel Zítko, obviněný z trestného činu šíření poplašné zprávy, nedostavil k okresnímu soudu v Chomutově. Proto se dnes objevil v pátrání Policie České republiky.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy