Zeman: Připravuji mezinárodní smlouvu k ochraně českých dětí v Norsku

Praha - Vůči Norsku a jeho sociální službě jsou kvůli případům odebraných dětí s českým občanstvím nutná „drastičtější opatření". Uvedl to prezident Miloš Zeman v pořadu Partie na televizi Prima. Sám už začal připravovat některé kroky.

Zeman má podle svých slov připravený návrh mezinárodní smlouvy. Ta by měla zajistit, aby děti s českým občanstvím byly v Norsku vydávány svým rodičům. Vysvětlil, že vychází z „tvůrčího vnímání" ústavy, podle kterého prezident může sjednávat mezinárodní smlouvy, nikoli je jen ratifikovat.

Inspirací pro návrh česko-norské smlouvy byl dopis, který Zemanovi počátkem týdne poslal europoslanec Petr Mach (Strana svobodných občanů), řekl ČTK prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. „Jsem rád, že se pan prezident inspiroval mým návrhem Mezinároní smlouvy o vydávání nezletilých osob, který jsem mu před týdnem poslal. Doufejme, že se mu to povede dotáhnout až do zdárného konce," okomentoval vyjádření sám Mach.

Mach v dopise Zemana prosil, aby sjednání smlouvy na základě prezidentské pravomoci sám zahájil, nebo jej přenesl na ministerstvo zahraničí, které o možnosti sjednat takovou smlouvu informoval v jiném dopise.

Kromě smlouvy, kterou chce nejprve projednat s českými orgány, by rád na Norsko apeloval výzvami schválenými ve Sněmovně nebo Senátu, které by skandinávskou zemi upozornily, že česká republika využije všechny právní možnosti, aby chránila své občany. Zeman dodal, že vláda může také intervenovat u agentur OSN pro lidská práva, v Evropském parlamentu a v Radě Evropy.

„Když to nejde silou, jde to ještě větší silou," zmínil severomoravské přísloví. „Tato smlouva by všechno toto měla ošetřit, neměla by samozřejmě zasahovat do vnitřních záležitostí norského království, ale na druhé straně by měla chránit české občany bez ohledu na jejich věk," řekl Zeman.

1/2 K vyjadreni prezidenta na tema smlouvy s Norskem:1) Prezident me se svym napadem jeste bohuzel neseznamil.Dozvidam se i nem z medii.

— Lubomír Zaorálek (@ZaoralekL) 24. Leden 2016

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) na sociální síti twitter uvedl, že o možné česko-norské smlouvě se dozvěděl z médií. „Prezident mě se svým nápadem ještě bohužel neseznámil," napsal. V další poznámce ministr upozornil, že na sjednání smlouvy jsou vždy zapotřebí dvě strany, tedy nejen česká, ale i norská.

2/2 2) Ke smlouve jsou zapotrebi vzdy dve strany - v tomto pripade nejen ceska,ale i norska.

— Lubomír Zaorálek (@ZaoralekL) 24. Leden 2016

Také premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že mu návrh česko-norské smlouvy není znám. Sjednání podobné dohody včetně ratifikace podle něj vyžaduje léta. Důležité podle něj je, aby Norsko přistoupilo k haagské úmluvě o ochraně dětí. Připomněl, že o odebírání dětí službou Barnevernet v listopadu jednal s norskou premiérkou. "V současné době vláda zvažuje možnosti případné intervence ČR do řízení probíhajícího před norskými soudy," uvedl. 

Poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková, která se touto problematikou zabývá, s prezidentem o českých dětech v Norsku hovořila v úterý. Prezidentský návrh mezinárodní smlouvy dnes uvítala, iniciovat mezistátní smlouvu podle poslankyně bylo obsaženo v balíku opatření navrhovaných výborem zastánců rodin odebraných českých dětí v Norsku.

„Dnešní rozhovor prezidenta Zemana v Partii na televizi Prima mě velmi potěšil. Velmi jasně pojmenovával řešení, které je třeba přijmout k problému jako migrace nebo ignorace Norska k problému odebraných českých dětí. Odpustil si „příliš vtipné" komentáře, které zamlžují jeho názory," komentovala prezidentův výstup europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

„Oceňuji, že se Miloš Zeman tématu odebraných dětí Barnevernetem věnuje. Obávám se ale, že si opět trochu po svém vykládá ústavu a vidí věci jednodušší než jsou. Sjednání mezinárodní smlouvy s jiným státem je dlouhý proces, smlouvu musí schválit parlament atd. A navíc zásadním předpokladem je, že se smlouvou souhlasí i protistrana. Což si v tomto případě nejsem jistý, že je reálné. Myslím, že je třeba hledat rychlejší řešení," uvedl europoslanec a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

V médiích byly dosud zveřejněny dva případy, kdy Barnevernet odebral děti s českým občanstvím z péče biologických rodičů. Bratry Michálakovy odebrala norská sociálka matce Evě v květnu 2011 kvůli podezření na zneužívání a zanedbávání. Vášně budí i kauza devítiměsíčního děvčátka, které norská sociálka odebrala české matce a norskému otci před pár týdny. Mluví se ještě o třetímk případu, ten ale zatím medializován nebyl.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman norsko Barnevernet

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy