Zeman se ostře pustil do Sobotky: Škodí sociální demokracii

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) škodí podle prezidenta Miloše Zemana sociální demokracii. Vládě vyčetl, že nesplnila slib o depolitizaci státní správy ve služebním zákoně. Chybí mu také, že nebyl přijat zákon o obecném referendu nebo o prokazování původu majetku.

Řekl to v dnešním rozhovoru s Deníkem, který tiskové oddělení Pražského hradu umístilo na hradní web. Zeman také přivítal, že ANO nominuje do krajských voleb odborné ministerské náměstkyně. Sobotka nebude podle mluvčího vlády Martina Ayrera výroky prezidenta komentovat.

"Považuji se za levicového politika a svojí dosavadní politickou praxí jsem dokázal stranu, kterou dnes Bohuslav Sobotka spíše ničí, vytáhnout ze sedmi na třicet dva procent, takže odmítám kritiku od neúspěšných politiků a přijímám ji od těch úspěšných," řekl Zeman na otázku, zda má Sobotka pravdu, když zapochyboval nad tím, jestli jsou Zemanovy názory postojem levicového politika.

Sobotku prezident zkritizoval za poslední výsledek ve volbách do Sněmovny. Poznamenal, že před volbami prohlašoval, "že sociální demokracie získá třicet pět procent a že každé číslo, které by nezačínalo trojkou, by bylo neúspěchem". Protože ČSSD získala ve volbách nižší podporu, definoval Sobotka podle Zemana sám sebe jako neúspěšného politika. Poznamenal, že ho volební výsledek sociální demokracie "velmi, velmi bolí" a je mu líto, že ČSSD postupně klesá a ztrácí vliv.

Další výsledky vlády označil za úspěch celé vlády, nikoli Sobotky. Zeman naopak přivítal, že hnutí ANO Andreje Babiše chce v krajských volbách nominovat jako lídry dvou kandidátek odborné ministerské náměstkyně. "Zaplať pánbůh za to. Aspoň budou v čele kandidátek stát odborníci," řekl Zeman.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Bohuslav Sobotka Vláda ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy