Záhadná smrt Ransdorfa: Vyšetřete švýcarskou kauzu, žádá vdova

Praha - Vdova po Miloslavu Ransdorfovi Vlasta je stále přesvědčená, že úmrtí jejího manžela provázejí podivné okolnosti. Před pohřbem politika KSČM tak proběhla soudní pitva. Teď Vlasta Ransdorfová kontaktovala premiéra Bohuslava Sobotku se žádostí, aby prověřil okolnosti tzv. "švýcarské kauzy".

Miloslav Ransdorf zemřel náhle v pátek 22. ledna. Manželka jej našla v bezvědomí doma, i přes rychlý převoz do pražského IKEMu se Ransdorfovi nedalo pomoci. Rodina po premiérovi chce, aby prošetřil hlavně okolnosti tzv. "švýcarské kauzy". Miloslav Ransdorf byl společně s třemi společníky zadržen 3. prosince v curyšské bance. Podle svých slov se snažil navázat komunikaci mezi českým dědicem a bankou, která s ním odmítala komunikovat.

"Obracím se na Vás s žádostí, abyste z titulu své funkce prošetřil veškeré události, které vedly k úmrtí mého manžela, poslance Evropského parlamentu PhDr. Miloslava Ransdorfa, CSc. Žádám Vás, abyste inicioval jednání se Švýcarskou konfederací v tzv. "švýcarské kauze"," píše Vlasta Ransdorfová premiérovi.

Sobotku vyzvala, aby prošetřil, proč se s Miloslavem Ransdorfem odmítla banka bavit a proč na něj zavolala policii. "Manžel v bance žádné dokumenty nepředložil (nebylo komu), nikdo z pracovníků banky je neviděl. Nikdo z banky tedy nemohl vědět, jsou-li jeho dokumenty pravé či nikoli. Dokumenty měl stále u sebe, předložil je až přivolané policii na jejich služebně," píše Vlasta Ransdorfová.

Uvádí i některé závažné skutečnosti. Švýcarskou policii obvinila z toho, že neumožnila europoslanci kontaktovat rodinu, české zastupitelství ani Evropský parlamentu. A dokonce odepřela Ransdorfovi potřebné léky!

"Především mu vůbec nezajistila noční inzulín. Místní lékař ho neměl k dispozici. Manžel měl noční inzulín v autě, požádal policisty, aby mu jej přinesli ze zaparkovaného vozidla, ale policisté ho právě v autě nemohli najít! Léky na tlak nedostal buď vůbec, nebo v nedostatečném množství. V noci měl zdravotní potíže, způsobené enormním zvýšením tlaku, třikrát zvonil na stráž, ale nikdo nepřišel!" uvedla Ransdorfová.

Švýcarští policisté prý předstírali, že europoslanci nerozumí, přestože ten ovládal všechny úřední jazyky ve Švýcarsku, včetně švýcarského dialektu němčiny.

Ransdorfová žádá také prošetření činnosti českých orgánů a orgánů evropského parlamentu. Vadí ji, že se nikdo ze zastupitelského úřadu nesnažil jejímu manželovi pomoci. "Vyzývám Vás, abyste se věnoval vnesení světla do tzv. "švýcarské kauzy", která, jak jsem přesvědčena, manželovi ukrátila život, s plným nasazením," vzkázala premiérovi vdova.

Související

Více souvisejících

Miloslav Ransdorf Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Víkendové počasí: Konec zimy a návrat jara. Meteorologové slibují příjemné teploty

Česko má před sebou ještě jednu mrazivou noc, již v pátek ale teploty překročí 10 stupňů. Oteplení pak bude pokračovat i o nadcházejícím víkendu a během příštího týdne. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) avizuje, že bude až 25 °C. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy