Zveřejnění výkupného ohrožuje i Čecha uneseného v Libyi, říká expert

Praha – Bezpečnostní expert Adam Dolník se domnívá, že informace o výkupném za unesené Češky v Pákistánu nebo fakt, že Češi unesení v Libanonu byli vyměněni za Libanonce Alího Fajáda, může ohrozit záchranu dalšího Čecha uneseného v Libyi.

Dolník pro Právu uvedl, že zveřejnění částky výkupného a přiznání výměny Alího Fajáda na pětici Čechů uvrhlo do nebezpečí nejen potenciální cestovatele, ale i Čecha, který byl loni v březnu unesený z ropného pole v Libyi. Česko tím totiž dostalo nálepku velice vstřícného vyjednavače.

Expert pro lidové noviny také řekl, že únik podobných informací přestavuje obrovský problém, ať už je řeč o bezpečnostní radě státu nebo  médiích. Podle Dolníka je možné, že zveřejnění výkupného je jenom dalším tahem v boji českých tajných služeb. „Co vidím jako problém, je, že někdo pustí takovou informaci přes 'svého' novináře právě teď, když se média soustředí na výměnu v kontextu Libanonu," řekl Dolník Právu.

Přesto prý není pravděpodobné, že by se únosci teď na Čechy více soustředili. Na pohled totiž většinou pouze identifikují cizince, kteří jsou lukrativním cílem. „Až teprve, když je unesou, začnou únosci řešit, co s nimi. Ze by teď najednou teroristé začali hledat přímo Čechy si nemyslím. Ale ve chvíli, kdy vás jako Čecha už mají, tak si budou zjišťovat, kolik by za rukojmí mohli dostat, a v té situaci je uveřejnění těchto informaci v mediích pro vás velmi nebezpečné," myslí si bezpečnostní expert.

Mluvil také o několika nesrovnalostech, které se v článku Respektu objevily. Poukazuje na to, že jedna z dívek – Hana Humpláková - se ke svým únoscům vrátit nepokusila. Pouze s rodinou chtěla jen na dovolenou do Turecka. „Interpretovat to jako pokus o návrat je nesmysl. A publikování takových informací v článku, kde je zároveň údajná suma za jejich propuštění - dost bych to zpochybňoval na etické úrovni. Je to nešťastná kombinace a navíc není pravdivá," uvedl pro LN Dolník.

Související

Více souvisejících

únos Pavla H. Islámským státem únos / rukojmí ministerstvo zahraničí

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy