Patová situace v Praze: Jednání o koalici může trvat až do podzimu

Praha - Trojkoalice (STAN, SZ a KDU-ČSL) je pro pražské ANO a ČSSD nejlepším koaličním partnerem, řekla dnes po ranním jednání primátorka Adriana Krnáčová (ANO). "Shodli jsme se, že naše programy se nejvíce protínají," uvedla. Jednání podle ní budou pokračovat.

Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice vládla Praze asi rok. Před třemi měsíci se po řadě neshod rozpadla. Od té doby se stranám nepodařilo vyjednat novou. Příští řádné volby v Praze se mají konat až v roce 2018.

Pro ovládnutí většiny v pětašedesátičlenném zastupitelstvu musí koalice v metropoli získat minimálně 33 hlasů. "Důležitá je vůle všech subjektů najít společnou cestu a vyvarovat se opakování dřívějších chyb. Chci, aby zde vznikla silná a stabilní koalice," řekla primátorka.

Podle radního Jana Wolfa (KDU-ČSL/Trojkoalice) ale ANO a ČSSD nechtějí ve vedení Prahy zelené. "Řekli nám, že by rádi, aby v budoucí koalici nebyla Strana zelených. Jdeme s tím ve čtvrtek na trojkoaliční klub, kde si řekneme, jak dál postupovat," řekl ČTK Wolf. Termín další koaliční schůzky s ANO a ČSSD se bude odvíjet od stanoviska klubu.

Možností, jak sestavit koalici, je v Praze několik. Jednání se ale podle všeho ocitla v patové situaci. TOP 09 po pondělní schůzce uvedla, že pokud má jednat s ANO, pak samostatně, jako rovný s rovným, tedy zatím bez ČSSD.

Vyjednávání o nové pražské koalici mohou trvat ještě několik měsíců, možná až do podzimních krajských voleb. "Můj pocit z koaličního vyjednávání je takový, že současný stav mnohým vyhovuje, a že TOP 09 je jedním z mála, kdo má skutečný zájem sestavit funkční vládu," řekl pro ČTK předseda zastupitelského klubu TOP 09 Václav.

TOP 09, která ve volbách v Praze v roce 2014 skončila těsně druhá za vítězným ANO, po pondělním jednání vyzvala ANO k samostatnému jednání. "Nehodláme být třetí do mariáše," řekl Novotný. Naráží přitom na vyjednávací tandem ANO a ČSSD. "Máme-li jednat s ANO, pak se ANO musí přestat schovávat za ČSSD, protože se k tomu ale ANO zatím neodhodlalo, jednáme nadále i ve všemi ostatními stranami," doplnil.

V pětašedesátičlenném zastupitelstvu má hnutí ANO 17 mandátů, 12 klub TOP 09 a nezávislých. Po osmi je zastupitelů Trojkoalice, ODS a ČSSD. V zastupitelstvu jsou dále čtyři Piráti, čtyři komunisté a čtyři nezávislí.

Související

Adriana Krnáčová

Praha se zbaví "chytrých laviček" z dob Krnáčové, stály dva miliony

Pražský magistrát se zbaví desítky tzv. chytrých laviček, které byly instalovány za minulého vedení města pod vládou primátorky Adriany Krnáčové (ANO). Důvodem jsou vysoké náklady na provoz. Lavičky město bezplatně dá např. radnicím městských částí. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. Město testovalo deset laviček a zaplatilo za ně téměř dva miliony korun.
Adriana Krnáčová

Babišovi věřila, pak ji zklamal. Krnáčová promluvila o angažmá v hnutí ANO

Bývalá primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová je patrně zklamaná. Původně byla přesvědčená, že ANO je protikorupčním hnutím. Vzápětí se ale setkala s tvrdou realitou. Jakmile odešla z vrcholné politiky, napsala knihu Zpupnost, s jejímž hlavním hrdinou sdílí fakt, že se nechali zlomit ke vstupu do politiky.

Více souvisejících

Adriana Krnáčová Praha Trojkoalice (SZ, KDU, STAN)

Aktuálně se děje

před 15 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

Putin se podivuje nad reakcemi na jaderné cvičení. Není to nic neobvyklého, jen výcvik, tvrdí

Ruský prezident Vladimir Putin dnes uvedl, že plánované vojenské cvičení, které zahrnuje nácvik použití taktických jaderných zbraní, není ničím neobvyklým. Informuje o tom agentura TASR.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy