Zemanovy výroky o výkupném jsou neomluvitelné, spustil Fiala. Ženíšek mluví o vlastizradě

Praha – Prezident Miloš Zeman opět rozčeřil vody české politiky, když potvrdil, že stát za unesené Češky v Pákistánu zaplatil výkupné ve výši 150 milionů korun. Kritická slova na jeho účet se valí téměř ze všech stran.

Zeman informaci o výkupném za Hanu Humpálovou a Antonii Chrásteckou, které byly uneseny v Pákistánu, potvrdil dnes při setkání s občany Kornatic na Rokycansku. Podle jeho informací Česko zaplatilo za dívky asi 150 milionů korun, dodal, že záleží na kurzu. Potvrdil tak už to, co v pátek médiím řekl ministr obrany Martin Stropnický,. I on se stal kvůli prozrazení výše výkupného terčem kritiky.

Premiér Sobotka se domnívá, že prezident udělal chybu. „Zastávám zásadu, že politici by měli problémy řešit, ne je komentovat způsobem, který v oblasti národní bezpečnosti nikomu a ničemu nepomůže," uvedl pro ČTK.

Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) by prospělo, kdyby politici přestali případy unesených českých občanů komentovat a více drželi pusu. Při návštěvě Makedonie ministr řekl, že jakékoliv komentáře na toto téma mu připadají zbytečné a jako ztráta času.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) v České televizi uvedl, že by nebylo v pořádku, kdyby prezident nebo jiný oficiální činitel potvrzoval informace o výkupném za unesené občany země. "Ale pochopil jsem, že to nebyl tento případ," dodal ministr, podle kterého se Zeman k věci vyjadřoval v obecné rovině. Nemyslí si, že by měl informace uvádět na pravou míru ještě premiér, stačí Bělobrádkovo dementi, řekl Pelikán.

Šéf občanských demokratů Petr Fiala na Twittru uvedl: „Prezident Zeman potvrdil, že ČR zaplatila únoscům výkupné. To je děsivé. Prezident promeškal příležitost mlčet. Ohrožuje bezpečnost občanů." novinářům pak ještě řekl, že zemanova slova jsou děsivá a neomluvitelná. „To je zoufalá situace, která by měla děsit každého občana, není možné, aby odpovědní ústavní činitelé zveřejňovali informace, které jsou v každé zemi tajné," řekl Fiala novinářům ve Sněmovně.

Zeman podle Fialy stejně jako vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) selhává v zahraničněpolitických a bezpečnostních otázkách. Demokraticky zvolení politici by podle něj měli disponovat určitou inteligencí a unést odpovědnost. „Jestli této odpovědnosti někdo není schopen dostát, nemá v této funkci co dělat," řekl.

„Všichni, kteří o teto záležitosti mluví veřejně, dělají z občanů terč pro teroristy. To se týká i pana prezidenta. A premiér Sobotka by si měl udělat pořádek ve vládě. Její členové nemohou bez politické odpovědnosti ohrožovat bezpečnost našich občanů. Pan Stropnický už měl dávno rezignovat," dodal Fiala.

Vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek považuje situace, když politici komentují utajované informace, za nestandardní a nešťastné. Již ve středu prohlásil, že informace týdeníku Respekt o výkupném není správná. „Já trvám na tom, co jsem řekl, je to pravda, a víc to komentovat nebudu," řekl dnes.

Ještě ostřeji zareagoval místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. „Prezident potvrdil částku, která byla zaplacená jako výkupné za unesené Češky. Zeman tak rozpoutává další díl reality show, ve které hlavní roli hrají úniky tajných informací. Pan prezident Zeman si naprosto cíleně zahrává s bezpečností nejen občanů v zahraničí, ale také nás všech na území České republiky," myslí si.

„Sám Zeman je tak nakonec tím, kdo zveřejňuje tajné informace. Naše vlastní hlava státu tak ohrožuje každého z nás i bezpečnost ČR. To je na odstoupení, nebo na podání žaloby k ústavnímu soudu, aby rozhodl, zda není jeho chování vlastizradou," dodal.

„Naposledy se tuším pokoušela sesazovat prezidenta (Klause) kvůli vlastizradě exsenátorka Gajdůšková, řečená Al-Gajda. Dnes se této její mety pokouší u Zemana dosáhnout místopředseda zmírající TOPky. Není třeba mít MZ v oblibě, aby člověk mohl říct: trapné," komentoval slova Ženíška europoslanec ODS Jan Zahradil.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Unesené Češky v Pákistánu Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 31 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy