Kubišová platit nemusí. Soud byl ovlivněn, stěžuje si manžel Vondráčkové

Praha - Vrchní soud v Praze v pondělí definitivně zamítl žalobu Heleny Vondráčkové, která požadovala 1,3 milionu korun od Marty Kubišové za zrušené turné Golden Kids. Soud zamítnutím odvolání potvrdil předchozí rozsudek městského soudu a ten je tak pravomocný.

Vondráčková navíc musí z rozhodnutí odvolacího soudu Kubišové uhradit všechny náklady na soudní výlohy.

Odvolací soud se shodl s názorem Kubišové, že smlouva o uskutečnění turné byla jen ve fázi jednání. "Jestliže ještě v roce 2008 nebyl znám honorář za koncerty, ani nebyl stanoven počet koncertů, shodujeme se se soudem prvního stupně, že žádná smlouva dosud uzavřena nebyla," uvedla předsedkyně odvolacího senátu Yvona Svobodová. Vyvrátila tak hlavní argument právní zástupkyně žaloby, že již v listopadu 2007 zpěvačky uzavřely závaznou ústní dohodu. Soudkyně v odůvodnění zdůraznila, že soud při svém rozhodování nepřihlížel k otevřenému dopisu osob společenského a kulturního života.

Jednání před odvolacím soudem se nezúčastnila ani jedna z hlavních aktérek sporu. Zastupovali je jen jejich právní zástupci. "V žádném případě nepovažuji rozsudky za správné. Jsou zmatečné a špatně právně zhodnocené. Budeme podávat dovolání," řekla advokátka Jana Gavlasová, která zastupuje žalobkyni Helenu Vondráčkovou. Ve sporu chce pokračovat i přesto, že soudkyně oznámila, že dovolání v tomto případě je možné jen ve výjimečném případě. Právní zástupce Marty Kubišové Daniel Srnec před odvolacím senátem docílil změny původního rozsudku, ve kterém soudce chybně uvedl, že by Kubišová měla platit náklady řízení druhé straně sporu. "To by vypadalo, že je pochyb o tom, že moje klientka se moje klientka dopustila zaviněného jednání," uvedl právník. Dodal, že strana žalobkyně musí nakonec zaplatit 160 tisíc korun za náklady řízení.

Turné obnovené skupiny Golden Kids ve složení Helena Vondráčková, Marta Kubišová a Václav Neckář se mělo uskutečnit loni na oslavu 40. výroční legendárního uskupení. Kubišová si nakonec svou účast rozmyslela, na což producent Martin Michal a majitelka produkční společnosti reagovali žalobou. Zatímco Kubišová a Neckář argumentovali tím, že žádnou smlouvu nikdy nepodepsali, Michal s Vondráčkovou trvali na tom, že smlouvu všichni uzavřeli ústně a je i tak platná.

Před rokem městský soud žalobu Vondráčkové v celém rozsahu zamítl. Podle soudce sice jednání o turné probíhala, účastníci však nikdy nedospěli ke znění konkrétní dohody. Žalující strana podle soudu neprokázala, že by mezi umělkyněmi byla uzavřena byť jen ústní smlouva. Proti rozsudku se žalující strana odvolala, případem se tak zabýval vrchní soud. Vyhlášení rozsudku se v pondělí nezúčastnila ani jedna ze zpěvaček.

K zastavení soudního sporu nevedl ani otevřený dopis, který minulý týden Heleně Vondráčkové adresovaly osobnosti veřejné a kulturní sféry v čele s bývalým prezidentem Václavem Havlem a expremiérem Janem Fischerem. Signatáři Vondráčkovou vyzvali, aby spor s Kubišovou ukončila smírem, a kritizovali její přístup ke kauze. "Hodnotu peněz jste v nich povýšila nad přátelství i obyčejnou lidskou slušnost vůči člověku, který Vám byl kdysi blízký," stojí mimo jiné v otevřeném dopise.

Jednatel Agentury MM Martin Michal, jíž je Helena Vondráčková společnicí a která měla celé turné organizovat, chce podat dovolání. "Vzhledem k odůvodnění rozsudku jsem přesvědčen, že soud byl ovlivněn peticí," uvedl Michal pro agenturu Mediafax.

"Tu milou zprávu, jak soud skončil, mi před okamžikem sdělil ředitel divadla Ungelt Milan Hein. Jsem velice spokojená a moc se mi ulevilo," řekla Mediafaxu Marta Kubišová. Kubišová připomněla, že otevřený dopis na její podporu se netýkal dnešního případu, ale jiné kauzy na ochranu osobnosti. Se zpěvačkou se i v tomto případě soudí manželé Martin Michal a Helena Vondráčková. "Ten otevřený dopis patřil k jiné kauze. V médiích se to trochu zaměnilo. Jde tam o omluvu. Dostala jsem dokonce předepsáno, jakými slovy se mám omluvit a kvůli tomu vznikl i ten otevřený dopis," dodala Kubišová.

Související

Vondráčková, Helena

Marie Poledňáková? Zemřela úžasná osoba, která dovedla pobavit národ, vzpomíná Vondráčková

Marie Poledňáková, autorka slavných komedií s Tomášem Holým nebo filmu S tebou mě baví svět, zemřela v úterý ve věku 81 let. Na přelomu 70. a 80. let natočila několik komedií, které jsou u diváků oblíbené dodnes. Zasloužily se o to zejména televizní snímky Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny. Největší úspěch ale slavil S tebou mě baví svět.

Více souvisejících

Helena Vondráčková Marta Kubišová

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy