Kraje nebudou moct kompenzovat snížení sociálních dávek

Praha - Nevěřím, že kraje budou mít na kompenzaci snížení sociálních dávek, které plánuje ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), tvrdí pražský radní pro sociální oblast Jiří Janeček (ODS). Navrhuje proto dávky dorovnávat formou poukázek.

"Praha na sociální oblast přispívá 75 procenty prostředků, zatímco stát ji dotuje pouze 25 procenty, u ostatních krajů je tento poměr převrácený," vysvětlil Mediafaxu Janeček. Podle svých slov si nedokáže představit, že by se tento podíl krajů měl ještě zvyšovat, pokud by došlo ke snížení sociálních dávek ze strany ministerstva práce a sociálních věcí a kraj by měl tyto dávky kompenzovat.

Ministerstvo již dříve oznámilo, že se chystá v rámci úspor zrušit sociální příplatek a snížit příspěvek na péči v 1. stupni z dosavadních 2 000 na 800 korun. Drábek vyzval ke spolufinancování sociálních služeb také kraje. "Není možné, aby se kraj, který zřizuje sociální zařízení, nepodílel na jeho financování," uvedl.

"Nevěřím, že na to kraje budou mít peníze," okomentoval navrhovaná opatření Janeček. Podle něj přinese snížení příspěvku na péči v 1. stupni pouze obrovskou zátěž administraci, protože si osoby, kterých se snížení dotkne, budou žádat o 2. stupeň.

Janeček kritizuje také vyplácení sociálního příplatku v hotovosti. "Polovina prostředků tak končí mimo sociální síť. Sociální zařízení si pak žádají o dotace a financování se tak dabluje," řekl Mediafaxu.

Předejít by se tomu podle Janečka dalo zavedením poukázek na sociální služby místo finanční podoby sociálního příplatku.

Příspěvek na péči by Janeček nesnižoval. "Není to vhodné, lidé jsou na něj zvyklí, navíc to demotivuje pečující, aby se o postižené starali doma v jejich přirozeném prostředí. Pro některé rodiny to může skutečně znamenat problém," uvedl.

Janeček, který kandiduje v podzimních komunálních volbách za Prahu 11, však tvrdí, že v případě, že by skutečně ke snížení došlo, zasadil by se o to, aby částku dorovnávala městská část Prahy 11 ve formě poukázek.

Proti avizovaným opatřením ze strany ministerstva práce protestuje také Národní rada osob se zdravotním postižením ČR (NRZP). Její zástupci proto adresovali otevřený dopis členům vlády a koaličních stran. Ve čtvrtek také zahájili petiční akci, kterou apelují na poslance, aby tyto dva návrhy v Poslanecké sněmovně nepřijali. "Tyto návrhy by měly být ve sněmovně projednány koncem října, poté bude 30 dní na projednání ve výborech. Podpisy chceme sbírat do konce října a poté petici předat poslancům," nastínil předseda NRZP Václav Krása.

Související

Jiří Janeček

Ke jmenování do RRTV Sněmovna navrhla i bývalého ředitele ČT Janečka

Ke jmenování do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) Sněmovna navrhla mimo jiné bývalého generálního ředitele České televize Jiřího Janečka, někdejšího člena rady Milana Boušku a předsedkyni České ženské lobby Martu Smolíkovou. V prvním kole poslanci vybrali šest navržených kandidátů, celkem jich poslanecké kluby nominovaly deset.
exředitel ČT Jiří Janeček

Exšéf ČT Janeček promluvil: Ničí ho zákeřná nemoc!

Praha - Křeslo ředitele veřejnoprávní České televize Jiří Janeček opustil loni. Když po osmi letech ohlásil svou rezignaci, mnohé to zaskočilo. Až nyní prozradil, proč skutečně odešel - trápí ho zákeřná nemoc a podstoupil i řadu chemoterapií, které ho ničí ještě víc. Informuje o tom server Super.cz.

Více souvisejících

Jiří Janeček Jaromír Drábek

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 7 minutami

před 26 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

Čekání na schválení vojenské pomoci americkým Kongresem mohlo způsobit vážné škody

Schválení vojenské pomoci Ukrajině ve výši 61 miliard dolarů americkým Kongresem po pětiměsíčním čekání možná způsobilo škody, které se budou na frontě cítit ještě několik měsíců.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy