Politická krize v Brně trvá: Žít Brno nepůjde do koalice bez ANO

Brno – Petr Vokřál (ANO) by měl zůstat brněnským primátorem. Myslí si to jeho náměstek Matěj Hollan (Žít Brno). Bez ANO prý Žít Brno do žádné koalice nepůjde. A už vůbec ne do takové, ve které by nějak figuroval někdejší primátor Roman Onderka (ČSSD).

V Brně se v neděli rozpadla koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a SZ. Lidovci se dohodli na spolupráci a hledání nových partnerů s opoziční ČSSD. Dohromady mají 18 mandátů z 55, na většinu potřebují 28. KDU-ČSL a ČSSD chtějí jednat se všemi stranami kromě KSČM. Hnutí Žít Brno chce stále prosazovat sociální bydlení a kulturní projekty.

Náměstek primátora Hollan pro ČTK uvedl, že zatím neví, co dohoda lidovců se sociální demokracií znamená. „Je těžké vyjadřovat se, co bude, protože nevíme, co lidovci chtějí dělat. Budou na úterním zastupitelstvu sedět v radě, odstoupí z ní nebo nás odvolají? Určitě to nebude odvolání hlasy ANO, Žít Brno nebo Strany zelených. Museli by to udělat lidovci například s opozičními komunisty," uvedl Hollan.

„Co se týče aktuálního bloku KDU+ČSSD, nevíme, co má znamenat, zda nás zítra spolu s KSČM odvolají (moc se na to těším!), či zda odstoupí z rady. To musí říct lidovci sami, pokud to tedy mají nějak promyšlené," uvedl Hollan na Facebooku.

Jedna věc je prý prohlášení a druhá věc skutečnost. „Jedna věc je prohlásit, že koalice neplatí, ale pokud bude i po zítřejším (úterním) zastupitelstvu pokračovat rada, koalice stále platí," řekl Hollan.

Na jednání o nové koalici je ochotný přistoupit za dodržení tří podmínek. kulturního centra. „Víme však několik zásadních věcí. Nedopustíme, aby byl primátorem někdo jiný než Vokřál. Nebudeme dělat koalici, pod níž bude podepsán Roman Onderka. Nebudeme ustupovat ze zásadních věcí, jako je bydlení pro rodiny bez domova, otevřenost vůči lidem všech vyznání atd." vyjmenovává.

To, co nyní probíhá, je podle něj normální politický vývoj a proto není třeba panikařit. „Jak to dopadne, bude pro nás všechny poučením - buď zjistíme, že má smysl se otevřeně bavit o tom, že všechno není růžové, nebo naopak, že k politice ony růžové brýle patří a co koaliční partner dělá, dobře dělá, i když nedělá nic," dodal.

Koalice měla problémy už před půl rokem, situaci ale ustála. Minulý týden se však objevily zprávy o jednání ANO s Žít Brno o nové možné koalici s ČSSD. ANO to zdůvodnilo tím, že nemůže v současné koalici prosadit některé své body. Lidovci to považovali za popření koaliční smlouvy, a proto také začali jednat o koalici. S ČSSD se dohodli na vytvoření nové, přičemž chtějí oslovit hnutí ANO a další potenciální partnery kromě KSČM.

Související

policie

"Potrefená husa nejvíce kejhá." V Brně je dusno. Politici se do sebe pustili kvůli policejní razii

V případě radnice městské části Brno-střed jde o systémové selhání kontrolního výboru zastupitelstva, míní bývalý radní Svatopluk Bartík (za Žít Brno). Podle tehdejšího předsedy výboru Bohumila Straky ovšem "potrefená husa nejvíce kejhá". Na úřadu od čtvrtka zasahuje policie, z trestných činů účast na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů bylo obviněno devět lidí.
Magistrát města Brna

Krach hnutí Žít Brno: Oproti roku 2014 ztratilo 439 tisíc hlasů

Hnutí Žít Brno v uplynulých letech patřilo k nejvýraznějším politickým skupinám v Brně. Pozornost na sebe upoutal nejen dosavadní náměstek brněnského primátora Matěj Hollan, který se nechal v ukrajinském podniku bičovat důtkami, ale třeba také projekty zaměřující se na sociální bydlení, které získaly řadu zahraničních cen. Přesto se hnutí nepodařilo obhájit mandáty a z magistrátu úplně vypadlo.

Více souvisejících

Žít Brno Matěj Hollan - Brno

Aktuálně se děje

před 32 minutami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Turecko sdělilo podmínky, za jakých obnoví obchod s Izraelem

Turecko obnoví obchod s Izraelem až v případě trvalého příměří v Pásmu Gazy a neomezeného přísunu humanitární pomoci do této palestinské enklávy, uvedl v pátek turecký ministr pro obchod Omer Bolat. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy