Zeman dostal kříž Za zásluhy od svazu bojovníků. Kolem medaile jsou nejasnosti

Praha - Bizarnosti kolem prezidenta Miloše Zemana neberou konce. Při příležitosti Dne vítězství dnes na Hradě dostal kříž "Za zásluhy" od Českého svazu bojovníků za svobodu. Jenže ten už dávno není tím, co prezentuje svým názvem. Jeho lidickou pobočku ovládla Jana Bobošíková, členem ¨svazu se stal i mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. A skuteční veteráni nebo oběti války ze svazu naopak utíkají.

První velký skandál kolem Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) vypukl loni v srpnu, když se jeho lidickou pobočku rozhodly opustit tři poslední žijící ženy - oběti lidické tragédie. Miloslava Kalibová, Jaroslava Skleničková a Milada Cábová ukončily členství ve svazu na protest proti zvolení nové předsedkyně Jany Bobošíkové. Ta si ze svazu udělala další stupínek své kariéry a natahala do něj i další členy své strany Suverenita.

Letos v březnu vypukl ještě větší skandál. Jeho řady opustil místopředseda Pavel Vratský - veterán od Tobruku. Svaz se snažil zmírnit dopady odchodu svého ctihodného člena a zveřejnil, že je to kvůli vysokému věku. Proti tomu se ale Pavel Vratský (95) vzápětí ohradil a prohlásil, že ztratil důvěru ve vedení svazu.

Jak svazu utíkají skuteční veteráni nebo oběti války, zděšeni tím, kam se ubírá, tak do něj z druhé strany vstupuje čím dál bizarnější spolek lidí. Až na výjimky u nich není vůbec jasné, co mají společného s bojovníky nebo se svobodou. Tak se za Janou Bobošíkovou do svazu stáhl například letos v únoru mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Loni v prosinci se stal členem i kardinál Dominik Duka.

Dnes přišla další zpráva, která jen dokreslila kuriozity, které se se svazem dějí. Předseda celé organizace Jaroslav Vodička dnes předal Miloši Zemanovi kříž "Za zásluhy". Není ani zcela jasné za jaké zásluhy, ani kdo o udělení kříže rozhodl. Na listině stojí podpis předsedy svazu Vodičky.

Ovčáček udělení kříže Zemanovi nijak obsáhle nekomentoval. Ani jako mluvčí prezidenta, ani jako člen bojovníků za svobodu. Není ani známo, zda letos v říjnu dostanou recipročně od prezidenta medaili Jiří Ovčáček či Jana Bobošíková.

Související

Jana Černochová (ODS)

ODS chce odebrat dotaci svazu bojovníků za svobodu, šéf KSČM Filip protestuje

Ve Sněmovně se objevil první návrh na přesun peněz v návrhu státního rozpočtu na příští rok. Podala ho skupina poslanců ODS, kteří chtějí odebrat plánovanou dotaci 6,3 milionu korun Českému svazu bojovníků za svobodu (ČSBS). Peníze chtějí poslanci Jakub Janda, Jana Černochová, Pavel Žáček a Vojtěch Munzar přesunout jiným spolkům, například sdružení bývalých politických vězňů.

Více souvisejících

Český svaz bojovníků za svobodu Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy