Vláda schválila "otcovskou" a změny v nemocenské. Ošetřovné neprošlo

Praha - Vláda dnes schválila zavedení týdenní placené otcovské dovolené, sirotčí důchod pro víc dětí a nemocenskou pro dobrovolné hasiče. O přijetí novely o nemocenském pojištění informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Podle něj by muži na otcovské měli dostávat stejně jako ženy na mateřské, tedy 70 procent vyměřovacího základu výdělku. Proti byl kvůli nárokům na státní pokladnu ministr financí Andrej Babiš (ANO). Normu, z níž dnes při projednávání vypadl návrh na zavedení ošetřovného při péči o příbuzné, posoudí Sněmovna.

Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) novinářům řekla, že důvodem, proč ošetřovné neprošlo, je finanční náročnost. Nároky na čerpání příspěvku by podle propočtů stouply o třetinu, celkem by výdaje a výpadek na daních a odvodech činily 620 milionů ročně. Ministryně odmítla, že by škrtnutí ošetřovného byl ústupek za otcovskou. O jednotlivých opatřeních ministři hlasovali odděleně.

Záměr zavést otcovskou či ošetřovné při péči o příbuzné ohlásila Marksová loni v září. Opatření představila jako kroky na podporu rodin. Podle novely by muži mohli nastoupit na týdenní volno do šesti týdnů po narození potomka. Pokud odváděli nemocenské pojištění, dostávali by z něj 70 procent vyměřovacího základu svého příjmu. Ministerstvo uvedlo, že otcovská má posílit vazbu mezi rodiči a potomkem a má motivovat muže, aby se do péče víc zapojili. V Česku se ročně rodí kolem 100.000 dětí. Otcovská by ročně vyšla na 630 až 800 milionů korun. Stát by přišel o 72 až 93 milionů na daních.

Nárok na otcovskou by měli mít muži, kteří jsou v matrice uvedeni jako otcové nebo které jako náhradní rodiče určil soud. Volno by měli dostat i tehdy, pokud je žena s potomkem v nemocnici.

Na sirotčí důchod by mohlo podle návrhu dosáhnout víc dětí. Ministerstvo práce uvádí, že by se tak "zmírní tlak" na poskytování dávek, a to zhruba u 4300 sirotků. Penzi by měli mít šanci získat, pokud jejich zemřelému rodiči nebylo ani 28 let a platil v posledních deseti letech aspoň rok sociální odvody či pokud jejich rodiči bylo nad 38 let a platil v posledních 20 letech odvody aspoň dva roky. Podle odhadů by náklady mohly dosáhnout 300 milionů korun ročně.

Minimální sirotčí důchod letos činí 2748 korun měsíčně, od ledna by se měl zvýšit. V letošním prvním čtvrtletí průměrná sirotčí penze dosahovala 5875 korun.

Při dnešním jednání kabinet do novely přidal nemocenskou pro dobrovolné hasiče. "Pokud onemocní v důsledku nasazení, budou mít nárok na stoprocentní nemocenskou," uvedl Sobotka. Podle něj tím vláda vysílá signál, že si práce dobrovolných hasičů váží.

Dobrovolní hasiči by tak dostávali při nemoci či úrazu při zásahu a také v karanténě z nemocenské celý svůj vyměřovací základ, tedy jako profesionální hasiči. Podle mluvčího ministerstva práce Petra Habáně bude dopad na rozpočet minimální. "Řádově v desítkách tisíc korun - přibližně 27.000 korun," uvedl. Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska mělo loni podle své výroční zprávy 354.650 členů - 299.856 dospělých a 54.794 dětí.

V případě návrhu na změnu ošetřovného měli "paragraf" mít lidé, kteří pečují o nemocné prarodiče, rodiče, děti, vnoučata či pravnoučata. Dostávali by 60 procent vyměřovacího základu. Marksová chce záměr prosadit v jiné normě.

Související

Marek Ženíšek (TOP 09)

Ženíšek bude od čtvrtka novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu. 

Více souvisejících

Vláda ČR mateřská nemocenská

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy