Soud vydal část věcí a dokumentů zabavených u Langera v kauze Vidkun

Ostrava – Část věcí a dokumentů zabavených kriminalisty při kauze Vidkun bude zkoumat policie. Ostravský krajský soud dnes kriminalistům vydal dokumenty, mobilní telefony, flash disky a také počítače.

Jde o věci, které byly zabaveny policií při domovních prohlídkách v bytě, kanceláři a bezpečnostní schránce bývalého ministra vnitra a nyní advokáta Ivana Langera. Vydané předměty souvisí s olomouckou korupční kauzou Vidkun. Langer však nepatří mezi čtyři obviněné v tomto případu.

„V tuto chvíli nejsem schopen posoudit, nakolik byla rozhodnutím soudu dotčena povinnost advokáta zachovat mlčenlivost. Nakolik byla narušena práva mých klientů. Musíme odůvodnění prozkoumat," uvedl Langer, který celé vyšetřování považuje za neústavní. Proces je podle něj postaven na lži, obcházení práva, porušováním ústavy a mediálním lynči. „Mám pocit, že dnes už nikdo ani neví, proč začal," tvrdí.

Loni v říjnu policisté při prohlídkách u Langera v bytě za přítomnosti dvou zástupců advokátní komory zajistili také dokumenty, které souvisejí s jeho advokátní činností. Zástupci komory proto na místě odmítli vydat souhlas s jejich zabavením. Podle Nejvyššího soudu se totiž nově za místo pro výkon advokacie považuje i advokátův byt, nasvědčují-li tomu důvodné okolnosti.

S tím ale nesouhlasí soudkyně Alice Erleová. Rozhodnutí komory prý bylo plošné a neřešilo tak jednotlivé písemnosti. Proto rozhodla vydat policii například deset mobilních telefonů, diáře, poznámkové bloky či elektronické nosiče dat. Dokumenty obsahují hledaná klíčová slova, která je spojují s vyšetřovaným případem.

Soud vydal i dokumenty, které mohou souviset s kauzou Vidkun a zároveň splňují podmínku pro zachování mlčenlivosti advokáta. V těchto případech, kdy by mohla být dotčena práva třetích osob, je podle soudkyně právo na objasnění zločinu nadřazeno právu advokátova klienta na ochranu.

Ze zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku či z podplácení jsou obviněni hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD), bývalý šéf odboru krajské hospodářské kriminality Radek Petrůj, někdejší náměstek ředitele olomouckého krajského policejního ředitelství Karel Kadlec a podnikatel Ivan Kyselý, který je Langrovým přítelem.

Související

Je symbolické, že v době, kdy ÚSTR strádá a chátrá, tak se do čela kabinetu dostal agent komunistické tajné policie a bývalý člen KSČ, řekl bývalý ministr Ivan Langer (vpravo) na křtu knihy Vetřelci na vnitru, kterou napsal poslanec Pavel Žáček o projektu Otevřená minulost, za nímž právě expolitik stojí. Rozhovor

Babiš se stal vůdcem poražených z Listopadu 1989. Bojím se, že jsme si ani za jeho vládnutí nesáhli na dno, říká Langer

Bývalého ministra vnitra a informatiky Ivana Langera vůbec nepřekvapuje, že se premiér Andrej Babiš a jeho hnutí ANO těší tak obrovské podpoře některých lidí, i když ministerský předseda čelí řadě problémů a skandálů. „Andrej Babiš se stal vůdcem poražených z Listopadu 1989. Jasně řekl, že za jejich životní a osobní neúspěch nemohou oni sami, ale jsou za něj odpovědní členové minulých vlád, kteří zde kradli a zničili tuto zemi. A slíbil jim jakousi odplatu, která spočívá v tom, že on tady vše napraví. Jeho voliči na takovou rétoriku slyší,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro EuroZprávy.cz Ivan Langer, který je stále členem ODS.

Více souvisejících

Ivan Langer Olomoucká korupční kauza

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy