Zeman opět zaútočil na Bakalu: Objem peněz vytunelovaných v NWR je až 150 miliard

Praha - Celkový objem vytunelovaných peněz ve společnosti NWR za doby "panství" podnikatele Zdeňka Bakaly je 100 až 150 miliard korun, řekl prezident Miloš Zeman.

Odkázal při tom na informace ze zdrojů, "které mají povinnost informovat". Zeman dnes na Žofínském fóru zároveň řekl, že pokud se prokáže, a on předpokládá, že se to prokáže, že se Bakala dopustil tunelování, může mu hrozit nejen ztráta svobody, ale i propadnutí majetku. Prezident při tom poznamenal, že by to byla významná finanční injekce pro státní rozpočet.

Minulý týden prezident Zeman během návštěvy Olomouckého kraje řekl, že Bakalu "patří zavřít". Dříve ho například přirovnal k Viktoru Koženému.

Bakala do letošního února spoluvlastnil společnost New World Resources (NWR), majitele černouhelné firmy OKD, která dluží přes 17 miliard korun a počátkem května podala na sebe insolvenční návrh. Firma nedokáže své závazky splácet a její majetek nedosahuje ani hodnoty sedmi miliard korun. Krajský soud v Ostravě ji následně poslal do úpadku. Do insolvenčního řízení se zatím přihlásilo se svými pohledávkami přes 60 věřitelů, kteří po OKD chtějí dohromady přes deset miliard korun.

OKD zůstává v provozu, v dolech se dál těží uhlí. Firma má nyní zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků.

NWR loni meziročně prohloubila ztrátu zhruba na šest miliard korun z 567 milionů Kč o rok dříve.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Zdeněk Bakala NWR

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 48 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy