Pelikán nechce snižovat hranici trestní odpovědnosti. Experti s ním souhlasí

Kamenice (u Prahy) – Proti snížení věkové hranice trestní odpovědnosti z 15 let se dneska opět vyslovil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Místo toho prý uvažuje o jiném opatření.

V Česku se otázka případného snížení hranice trestní odpovědnosti řeší opakovaně, často v souvislosti s konkrétním trestným činem, který spáchá dítě mladší 15 let. Prezident Miloš Zeman v minulosti uvedl, že by snížení podpořil. Ve Sněmovně je aktuálně novela Jeronýma Tejce (ČSSD) a dalších poslanců, která navrhuje snížení hranice na 13 let u takových činů, za něž hrozí dospělým výjimečný trest. 

„Byl bych nerad, kdyby ten návrh prošel. Na toto téma snadno naskakují někteří politici, kteří si chtějí nahnat laciné body," řekl dnes k Tejcově iniciativě Pelikán. Podle ministra se k nesnižování hranice trestní odpovědnosti kloní i experti. Přesto dříve uváděl, že se snížení věkové hranice na 14 let „spíše nebrání".

V negativním postoji ke snížení hranice Pelikána prý utvrdilo také dvoudenní zasedání zemí visegrádské čtyřky na zámku Štiřín. Po skončení schůzky novinářům řekl, že uvažuje spíše o možnosti prodloužit trvání výchovných opatření ukládaných nezletilým z 19 třeba až do 21 let věku, jak je to zavedeno v Polsku.

Představitelé Česka, Slovenska, Polska, Maďarska a také Chorvatska a Slovinska mluvili o svých zkušenostech s trestáním mladistvých i dětí a také o hranicí trestní odpovědnosti v jednotlivých státech. „Ukázalo se, že rozdíly jsou větší na papíře než ve skutečnosti. Začínám nabývat dojmu, že by nebylo správné tu hranici snižovat," podotkl Pelikán.

Země, kde jsou děti trestně odpovědné dříve než v Česku, prý totiž ve skutečnosti s dětskými pachateli zacházejí stejně jako v ČR - například tam platí, že trestem pro takto mladé pachatele nemůže být odnětí svobody.

To, zda by se v této souvislosti měly zpřísnit či zmírnit podmínky ve výchovných ústavech, hodnotit nechtěl. „To, co jsem četl o Chrastavě, mě samozřejmě zneklidnilo. Nicméně také nevím, jestli je to skutečně realita. Pokoušet se napravit lidi, které umisťujeme do takového zařízení, je strašně citlivá a zároveň důležitá práce," uvedl v reakci na výsledky aktuální kontroly, která v chrastavském výchovném ústavu zjistila porušování práv dětí a neadekvátní systém jejich hodnocení.

Související

Robert Pelikán

O funkci u Soudního dvora EU usiluje i bývalý ministr Pelikán

Do výběrového řízení na soudce Tribunálu Soudního dvora Evropské unie se přihlásilo sedm zájemců včetně bývalého ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (dříve ANO). Uvedl to dnes server Česká justice, který připomněl, že post dříve zastávala i Pelikánova matka Irena.
Jevgenij  Nikulin

Údajný hacker Nikulin chce po Česku 1,5 milionu. Do USA byl vydán nezákonně

Rus Jevgenij Nikulin, kterého ČR vydala ke stíhání do Spojených států, žádá po českém ministerstvu spravedlnosti 1,5 milionu korun za újmu způsobenou nezákonným rozhodnutím. Na dotaz ČTK to dnes uvedl Nikulinův advokát Martin Sadílek. Mluvčí ministerstva Vladimír Řepka potvrdil, že úřad již žádost obdržel. Ústavní soud v dubnu konstatoval, že bývalý ministr Robert Pelikán (ANO) při vydání porušil Nikulinova práva.

Více souvisejících

Robert Pelikán trestní odpověnost děti

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy