Zeman podpořil stažení církevních žalob na obce

Praha - Prezident Miloš Zeman podle šéfa Svazu měst a obcí ČR Františka Lukla podpořil, aby Česká biskupská konference (ČBK) stáhla žaloby na obce kvůli církevním restitucím.

Ke stejnému kroku ČBK sáhla minulý týden u krajů. Lukl to novinářům řekl po dnešním jednání u Zemana na Pražském hradě. Řekl, že se s prezidentem také shodli na nutnosti změny rozpočtové určení daní.

"Stejně jako vláda i prezident podpořil naši snahu, aby Česká biskupská konference stáhla žaloby na obce, jako to doporučila u krajů," řekl Lukl. S vládou Svaz měst a obcí jednal v pondělí.

O stažení žalob na kraje, v nichž se domáhali určení vlastnictví majetku, rozhodli biskupové na Velehradě 7. července. Ke stažení žalob vyzvali i řády a kongregace působící v Česku.

Dalším tématem schůzky Zemana s Luklem bylo rozpočtové určení daní. "Jsem rád, že jsme se s prezidentem shodli na nutnosti změnit rozpočtové určení daní, neboť ten vzorec, podle kterého se přepočítávají a posílají daně z centra, ať už obcím nebo krajům, je velmi složitý," řekl Lukl.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman církevní restituce Svaz měst a obcí ČR

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy