Hackeři Anonymous napadli weby Babišových firem, varují před cenzurou internetu

Praha – Webové stránky některých firem patřících ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) dnes napadli hackeři hlásící se ke skupině Anonymous. Důvodem je jejich nesouhlas s některými kroky ministerstva financí.

Nedostupné byly dnes večer například weby holdingu Agrofert a pekáren Penam. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka ČTK potvrdil hackerský útok na hlavní web Agrofertu a jeho dceřiné firmy Wotan Forest.

Podle něj šlo o takzvaný DDoS útok, při kterém hackeři přehltí web požadavky z většího množství počítačů, což může vést k výpadku stránek. Weby holdingu jsou podle Hanzelky a jeho firem zabezpečeny, ale proti podobnému útoku se dá jen těžko bránit. "Spolupracujeme kvůli tomu s policií, není to první pokus napadnout web Agrofertu," doplnil. Na fungování firem útok podle Hanzelky neměl vliv.

O útocích informoval server Lupa.cz. Podle něj se chce skupina zaměřit také na další cíle kolem Babiše. Dokument Anonymous jmenuje společnosti Čepro, Uniles, PREOL a Wotan Forest, píše Lupa.cz. Hackeři se plánují soustředit také na zaměstnance skupiny Agrofert, na které chtějí útočit třeba nevyžádanou poštou na jejich e-mailové adresy.

Požadavky hackerů jsou jasné. „Žádáme neprodlené zrušení EET či zákona o cenzuře internetu, jinak budou útoky nadále pokračovat," cituje server aktuální vzkaz skupiny Anonymous. Ministerstvo financí nich dostalo s novým zákonem o hazardu „téměř neomezenou pravomoc cenzurovat internet".

Skupina také vyzvala k zapojení do útoků další uživatele internetu, nabídla jim k tomu instalační soubor společně s návodem k použití. Anonymous kvůli zákonu o hazardu už koncem května napadli web Senátu, který byl pak několik hodin nedostupný. Podle médií hackeři zaútočili také na stránky policie, ministerstva vnitra a ČSSD.

Obavy z cenzury internetu v souvislosti s novou úpravou vyjádřily opoziční ODS, doménové sdružení CZ.NIC nebo Česká pirátská strana. Kvůli zákonu se chystají obrátit na Ústavní soud.

Související

Ilustrační foto

Anonymous zaútočili na německou součást ruského ropného koncernu Rosněfť

Hackeři ze skupiny Anonymous o víkendu zaútočili na německou dceřinou společnost ruského ropného koncernu Rosněfť a podle svého prohlášení jí způsobili velké škody, když získali na 20 terabajtů dat. Informuje o tom agentura DPA, podle níž firma Rosneft Deutschland přiznala bezpečnostní incident a obrátila se na německou policii.

Více souvisejících

Anonymous Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Co bude s důchody? Pavel plánuje další jednání o důchodové reformě

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy