Sobotka se do toho pořádně opřel: Konvička je naprostý magor, zuří

Praha - Nedělní akce bojovníka proti islámu Martina Konvičky dostala do varu premiéra Bohuslava Sobotku. Ten tvrdí, že fiktivní útok Islámského státu v centru Prahy je činem naprostého magora.

„Už nějakou dobu se ukazuje, že pan Konvička je magor. To, co se odehrálo, ta jeho nová výtržnost, to ukázalo, že je to naprostý magor. Společnost je potřeba před takovými lidmi chránit. Policie by měla důsledně dbát na dodržování zákonů," komentoval pro deník Právo Sobotka.

Dodal, že chyba se stala i na straně pražského magistrátu, který neměl akci Konvičkovi vůbec povolit. "Druhá věc je, zda taková akce měla být vůbec ze strany magistrátu umožněna. V situaci, kdy magistrát zrušil rozsvěcování vánočního stromu na Staroměstském náměstí, protože to vytváří ohrožení občanů, by se měl pečlivě zamýšlet, zda povolit v době turistické sezóny na jednom z nejvíce frekventovaných míst podobná výtržnictví," řekl Sobotka.

Konvička svým činem pobouřil i prezidentskou kancelář. "V tomto případě je sdělení jednoduché. Počin to byl stejně inteligentní, a to inteligentní v uvozovkách, jako produkce hochů ze skupiny Ztohoven v případě výbuchu v přímém přenosu vysílání České televize," uvedl na dotaz TV Nova hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Psali jsme:
Vlajky ISIS a střelba v centru Prahy: Zasahovat musela policie Konvičkův kretenismus a debilita? Vaše smrt je nám fuk. Konvička udělal Česku ostudu, akci rozmázli politici i zahraničí média
Zelení podali na Konvičku trestní oznámení, nedělní akce prý nemůže být jen přestupek Vizitka České republiky. Ve světě se dál řeší Konvičkova akce Konvička Česku pěkně zavařil. Jeho akce by mohla odradit zahraniční turisty
 

Na Staroměstské náměstí dorazili v neděli odpůrci islámu v čele s kontroverzním Martinem Konvičkou na vojenských vozech s islamistickými vlajkami a zbraněmi v ruce a vyděsili tak několik lidí, kteří se při pokusu o útěk zranili. Vykřikovali hesla jako Alláhu akbar (Bůh je velký) a z maket zbraní stříleli do vzduchu. Celou akci předčasně ukončili policisté.

Akce si také všimly i zahraniční servery. "Skupina bojovníků proti přistěhovalcům sehrála falešný útok Islámského státu (IS, dříve ISIS/ISIL) v centru Prahy. Akce nepřekvapivě podnítila chaotickou paniku v davu, což má za následek několik zraněných turistů," uvádí RT.com.

Nedělní událost také německé a rakouské deníky. Rakouský deník Krone uvádí, že akci zorganizoval pravicový populista Martin Konvička. "Přestrojil za muslima a táhl za sebou velblouda. Jeho příznivci pokřikovali Alláhu Akbar," píše tisk. O akci informoval také prestižní New York Times.

Akce Iniciativy Martina Konvičky na Staroměstském náměstí by také mohla odradit zahraniční turisty od návštěvy České republiky. Obává se toho místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

"Jsme dlouhodobě pokládáni za velmi bezpečnou destinaci a akce podobného typu mohou velmi snadno tento obraz ČR zbořit," uvedl Papež. Akci označil za velkou trapnost, která snad nebude mít trvalejší dopad na počty zahraničních turistů.

Událost odsoudili i další politici. "Dnešní akce na Staroměstském náměstí je výrazem politického a občanského kreténismu," uvedl na Twitteru ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek se podivoval nad tím, proč "původci tohoto veřejného ohrožení pod vlajkou Islámského státu nebyli zadrženi". Důsledky podle něj mohly být fatální.

Související

Martin Konvička

Muslimy do masokostní moučky? Žalobce dal Konvičkovy výroky k ledu

České Budějovice - Českobudějovické státní zastupitelství zastavilo stíhání bývalého předsedy Bloku proti islámu Martina Konvičky kvůli jeho výrokům. Informovala o tom dnes Česká televize. Justice se případem zabývala přes dva roky. Konvička byl kvůli svým prohlášením na internetu stíhán pro podezření z podněcování k nenávisti vůči islámskému náboženství.
Miloš Zeman, prezident ČR

Zeman by si pražskou kavárnu musel vymyslet, i kdyby neexistovala, míní politolog

Praha – Politolog Milan Znoj se zamýšlí nad působením českého prezidenta Miloše Zemana. Označuje ho za plebiscitního prezidenta, který hojně využívá populistických manévrů. Lidé, co na něj házeli vajíčka k výročí 17. listopadu na Albertově v roce 2014, byl dav, který Zeman pojmenoval jako pražská kavárna a intelektuálové odcizení lidu, píše na blogu serveru Aktuálně.cz Znoj.

Více souvisejících

Martin Konvička Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 7 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 8 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy