Zeman: Konvička je magor

Praha - Prezident Miloš Zeman označil bojovníka proti islámu Martina Konvičku a lídra Iniciativy Martina Konvičky (IMK) za magora. Uvedl to v nedělním pořadu Pressklub na rozhlasové stanici Frekvence 1.

"Souhlasím s premiérem, že pan Konvička se prokázal jako magor. Já nemám nic proti jeho kritice islámu a do značné míry tuto kritiku sdílím. To, co udělal na Staroměstském náměstí, je ale velmi podobné, co udělala ta skupina Ztohoven tím, že se napojila na vysílání České televize a simulovala atomový výbuch nad Krkonošemi. To bylo šíření poplašné zprávy, stejně, jako je poplašnou zprávou, že Islámský stát pronikl na Staroměstské náměstí," uvedl Zeman.

Na Staroměstské náměstí dorazili minulou neděli odpůrci islámu v čele s kontroverzním Martinem Konvičkou na vojenských vozech s islamistickými vlajkami a zbraněmi v ruce a vyděsili tak několik lidí, kteří se při pokusu o útěk zranili. Vykřikovali hesla jako Alláhu akbar (Bůh je velký) a z maket zbraní stříleli do vzduchu. Celou akci předčasně ukončili policisté.

Událost odsoudili zejména politici. "Dnešní akce na Staroměstském náměstí je výrazem politického a občanského kreténismu," uvedl na Twitteru ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

"Už nějakou dobu se ukazuje, že pan Konvička je magor. To, co se odehrálo, ta jeho nová výtržnost, to ukázalo, že je to naprostý magor. Společnost je potřeba před takovými lidmi chránit. Policie by měla důsledně dbát na dodržování zákonů," komentoval pro deník Právo premiér Bohuslav Sobotka.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek se podivoval nad tím, proč "původci tohoto veřejného ohrožení pod vlajkou Islámského státu nebyli zadrženi". Důsledky podle něj mohly být fatální.

I světové deníky si všimly nedělní akce. "Nechutný čin byl protiimigrační protest s názvem Obsazení Prahy, o kterém věděla radnice i policie," napsal britský Daily Mail. "Je šokující, že policie celou akci povolila. Stopli ji až v polovině, kdy se skupina zrovna chystala předvádět popravu vězně," napsal deník The Sun, který celou akci odsoudil a v titulku ji popsal jako "teror v Praze."

"Místo protestu panika," popisuje demonstraci deník New York Times. "Falešná okupace vyvolala zmatek mezi turisty. Mnoho přihlížejících utíkalo ve strachu o svůj život. Lidé zakopávali o židle v restauraci," popsal zmatek na Staroměstském náměstí The New York Times, který ve článku zdůraznil, kolik turistů do Prahy jezdí.

Demonstraci zaregistrovaly také německé a rakouské deníky. Rakouský deník Krone napsal, že akci zorganizoval pravicový populista Martin Konvička. "Přestrojil se za muslima a táhl za sebou velblouda. Jeho příznivci pokřikovali Alláhu Akbar (Bůh je veliký)," píše tisk.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Martin Konvička

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 4 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy