Spor o Peroutku se táhne od ledna 2015, Hrad prohrál. Text omluvy

Praha - Spory kolem údajného Peroutkova článku začaly loni v lednu, když prezident Miloš Zeman na pražském fóru k holokaustu hovořil o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu.

"Jeden z největších českých novinářů, Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem 'Hitler je gentleman'," řekl tehdy Zeman. Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: 'Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky'," dodal prezident.

Prakticky ihned se proti prezidentovým slovům ohradili jak historici, tak Sdružení Ferdinanda Peroutky nebo novinářova vnučka Terezie Kaslová. Upozornili zejména na to, že žádný takový Peroutkův článek nelze dohledat a že autorem článku s citací o andělech a vlcích není Ferdinand Peroutka, ale novinář a vydavatel Jan Stránský, který ho napsal pod pseudonymem Petr Bílý.

Kritici Zemanova tvrzení poukazovali zejména na to, že údajná Peroutkova fascinace nacismem je nesmyslná už vzhledem k tomu, že novinář za druhé světové války prošel nacistickým koncentračním táborem.

Zeman ovšem přes výhrady odborníků na Peroutkovo dílo trvá na tom, že zmíněný článek četl. Jeho hledání se téměř půl roku věnoval jeho mluvčí Jiří Ovčáček, který sice v daném termínu (do konce června 2015) text nenalezl, začal ale na hradních internetových stránkách zveřejňovat další Peroutkovy články z doby druhé republiky a počátku protektorátu, které podle něj dokládají novinářovo selhání. Podle historiků ovšem nelze tyto Peroutkovy články hodnotit bez znalosti kontextu.

Prezident také loni v dubnu při návštěvě Mariánských Lázní slíbil, že pokud se článek nenajde, omluví se, později ovšem prohlásil, že se omluví jen za nenalezení textu, nikoli za výrok samotný. "Já se omlouvám za to, že se tento článek nenašel," řekl koncem loňského června na tiskové konferenci po návštěvě Vysočiny.

Kvůli Zemanovým výrokům o Peroutkovi se obrátila na soud novinářova vnučka Kaslová. Loni v dubnu zažalovala stát a letos v březnu Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl, že se Kancelář prezidenta republiky (KPR) musí omluvit. Hrad se proti verdiktu odvolal a Ovčáček tehdy řekl, že "lze očekávat, že celý případ nakonec skončí u Ústavního soudu".

Dnes odvolací městský soud rozhodl, že se KPR musí Kaslové omluvit za to, že Zeman novináře označil za autora článku "Hitler je gentleman". Omlouvat se naopak nemusí za tvrzení, že Peroutka napsal "nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky", ani za úvahu o fascinaci intelektuálů zrůdným učením. Kaslová s takovým rozhodnutím soudu nesouhlasí a řekla, že zváží podání dovolání.

Text omluvy

Dne 27. ledna 2015 uvedl prezident České republiky, pan Ing. Miloš Zeman v projevu předneseném u příležitosti sedmdesátého výročí osvobození Osvětimi tento výrok: "Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem Hitler je gentleman."

Dále na tiskové konferenci dne 4. února 2015 prezident České republiky pan Ing. Miloš Zeman uvedl: "Na vlastní oči jsem viděl článek Ferdinanda Peroutky, kde bylo napsáno Hitler je přece gentleman."

Ferdinand Peroutka není autorem článku pod názvem Hitler je gentleman, případně článku pod názvem Hitler je přece gentleman. Česká republika se za tyto dehonestující výroky omlouvá.

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

Více souvisejících

Miloš Zeman Ferdinand Peroutka Terezie Kaslová (vnučka Peroutky)

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy