Začne Česko rebelovat proti EU? Z V4 může být V5, unii prý může začít blokovat

Praha - Šéf zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček tvrdí, že současná visegradská čtyřka, respektive V5 s Rakouskem by mohla tvořit v EU blokační minoritu. Přiznává ale, že to nebude lehké.

Kandidát na rakouského prezidenta Norbert Hofer nedávno navštívil Česko a sešel se s prezidentem Milošem Zemanem. "V Rakousku hrají takovou hru, že pokud se Hofer v zahraničí s někým setkává, dělá to proto, aby ukázal, že ho v zahraničí přijmou, a když o to požádá, tak o to požádat nesmí, protože tak vlastně zneužívá své třetiny hlavy státu. Ať udělá jedno nebo druhé, je tam story, jak ho za to správně napadnout na domácím rakouském trhu," vysvětlil v pořadu Události, komentáře Kmoníček.

Reagoval také na slova vysokého komisaře OSN pro lidská práva Zaída Husajna, který nedávno kritizoval evropské krajně pravicové a populistické politiky včetně Zemana za to, že používají podobnou rétoriku jako teroristé z Islámského státu."V jednom balíku se objevili politici, kteří jsou aktivní, politici, kteří by rádi byli aktivní, a do toho ještě Islámský stát," vysvětlil Kmoníček.

Tvrdí, že v případě Hofera by šlo ale o vměšování jen v případě, že by jej Zeman pozval, tudíž si vybral jednoho ze dvou prezidentských kandidátů, kdyby druhému setkání zamítl, a kdyby Hofera veřejně podpořil třeba v rakouské televizi.

Zeman by prý byl připraven přijmout i bývalého šéfa rakouských Zelených Alexandera Van der Bellena. "Česká republika musí fungovat tak, že nemůže předem vědět, který ze dvou kandidátů bude příštím prezidentem a měla by s ním mít co nejlepší a nejužší kontakty dopředu, pokud možno s oběma. Jen tak můžeme získat analýzu toho, co je nejlepší pro české národní zájmy," uvedl.

Zeman i Hofer se shodovali v otázce migrace a hovořili o unii v Unii. Podle Kmoníčka jde Visegrád plus, tedy v kooperaci s Rakouskem, které by s V4 blížeji spolupracovalo. "Uvědomuje si, jak je obtížné, aby V4 byla V5. Klíčová v tom bude role největšího státu V4 Polska, což si Rakušané dobře uvědomují," vysvětlil s tím, že by střední Evropa mohla v rámci EU vytvořit jakousi blokační minoritu.

Související

Hynek Kmoníček

Kmoníček bude velvyslancem ve Vietnamu, Chalupecký v Kataru

Českým velvyslancem v Hanoji se stane končící ambasador ve Spojených státech Hynek Kmoníček. ČTK to dnes sdělilo ministerstvo zahraničí. V USA Kmoníčka nahradí 1. září dosavadní státní tajemník ministerstva zahraničí Miloslav Stašek. V čele nové ambasády v Kataru bude někdejší zástupce českého velvyslance u NATO Petr Chalupecký.
Hynek Kmoníček

Kmoníčka má na postu velvyslance v USA vystřídat Stašek

Na místo velvyslance ve Spojených státech by měl nejpozději koncem roku 2022 zamířit státní tajemník ministerstva zahraničí Miloslav Stašek (49 let). Vystřídá Hynka Kmoníčka. Uvedl to server Lidovky.cz s odkazem na diplomatické zdroje. Výměnu musí odsouhlasit prezident Miloš Zeman.

Více souvisejících

Hynek Kmoníček Česká republika Norbert Hofer

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy