Volby nanečisto: Studenti dali hlas hlavně pirátům, uspěly i protiuprchlické strany

Praha - Kdyby se nadcházejících voleb měli účastnit jen studenti, dopadly by zřejmě hodně překvapivě. Ukázaly to "studentské volby" nanečisto, kterých se účastnilo 32 tisíc středoškoláků v Česku. Volili by piráty, ANO a TOP 09.

Ve středoškolských volbách letos odevzdalo svůj hlas 31.867 studentů z 254 škol, možnost volit měli žáci starší 15 let. Nejvíc studentů, téměř 5000, volilo v Praze, nejméně v Libereckém kraji. Zapojilo se 124 gymnázií, 136 středních odborných škol a 34 středních odborných učilišť.

Piráty letos vybrali studenti za vítěze ve Středočeském, Jihočeském, Plzeňském a Libereckém kraji a také na Vysočině, ve spojení se zelenými vyhráli v Ústeckém a Jihomoravském kraji a spolu ze zelenými a Změnou pro Královéhradecký kraj dostali piráti nejvíc hlasů v hradeckém kraji. ANO získalo první místo v Pardubickém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

Pětiprocentní hranici, která stranám zajišťuje místa v zastupitelstvu, překročilo ve všech krajích hnutí ANO. Piráti by zastupitele nezískali jen ve Zlínském kraji, kde kandidují společně se zelenými, TOP 09 takto neuspěla z krajů pouze v Karlovarském.

Ve většině krajů se ve studentských volbách dostala do zastupitelstva Okamurova SPD a Úsvit s Blokem proti islamizaci, v řadě krajů by zastupitele měla i některá další uskupení vystupující proti imigrantům. Z nynějších vládních stran by pětiprocentní hranici překročili lidovci i ČSSD shodně ve čtyřech krajích.

"Politiky, médii ani širokou veřejností by výsledky studentských voleb neměly být přeceňovány, ale ani přehlíženy. Jsou specifickou výpovědí o nejmladší generaci," uvedl ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách Karel Strachota.

Studentské hlasování se většinou výrazně liší od výsledků řádných voleb. Ve volbách do Sněmovny v roce 2013 to u mladých vyhrála TOP 09 s téměř 18 procenty hlasů, v těsném závěsu za ní skončili piráti. Za prezidenta si studenti zvolili umělce Vladimíra Franze.

Související

Více souvisejících

Krajské volby studenti Volby

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Trump: Pokud prohraju volby, bude to vina i Židů

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump dnes prohlásil, že za jeho případnou prohru s demokratickou kandidátkou Kamalou Harrisovou ve volbách budou částečně zodpovědní američtí voliči židovského původu. Informoval o tom server CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy