Peroutkova vnučka také podá dovolání. Nepřekvapilo ji, že se Hrad nechce omluvit

Praha - Vnučku Ferdinanda Peroutky Terezii Kaslovou nepřekvapilo, že Hrad k dnešku omluvu nezveřejnil. I ona podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Odvolací soud začátkem září pravomocně rozhodl, že se kancelář prezidenta musí omluvit Kaslové za to, že Miloš Zeman novináře Ferdinanda Peroutku opakovaně označil za autora článku "Hitler je gentleman".

Omlouvat se naopak nemusí za tvrzení, že Peroutka napsal "nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky", ani za Zemanovu úvahu o fascinaci intelektuálů zrůdným učením.

Psali jsme:
Hrad se neomluví za Peroutku, prý by to poškodilo ČR. Kauza míří k Nejvyššímu soudu
 

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček dnes naznačil, že kvůli dovolání omluvu nezveřejní, ačkoli rozhodnutí nabylo právní moci. Použil přitom odůvodnění, podle kterého by kvůli Zemanovým výrokům hrozila jinak státu nezvládnutelná vlna žalob. Doslova se píše, že by mohl "nastat neudržitelný stav bezpočtu žalob na Českou republiku".

"Vůbec mě to nepřekvapilo. Spíš by mě překvapil opak," reagovala Kaslová. Uvedla, že sice nemá právnické vzdělání, přesto se ale domnívá, že omluva měla být zveřejněna, protože podání dovolání nemá odkladný účinek. Doplnila, že stejný krok, tedy podání dovolání, učiní i ona.

Související

Miloš Zeman

Soud nařídil omluvu za Zemanův nepravdivý výrok. Peroutka článek Hitler je gentleman nenapsal

Nejvyšší soud (NS) potvrdil rozsudek, podle kterého náleží vnučce Ferdinanda Peroutky omluva za výrok prezidenta Miloše Zemana o uznávaném novináři. S rozhodnutím nebyla spokojená ani jedna strana sporu. Dovolání ministerstva financí, které se má omlouvat jménem státu za Zemana, soud odmítl. Dovolání Peroutkovy vnučky Terezie Kaslové, která žádala omluvu i za další prezidentova tvrzení, soudci zamítli. Rozhodnutí je dostupné na úřední desce NS.

Více souvisejících

Terezie Kaslová (vnučka Peroutky) Miloš Zeman Ferdinand Peroutka

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy