Peres byl symbolem novodobé historie Izraele a vážil si Havla, vzpomíná bývalý velvyslanec Pojar

Praha - Bývalý velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar se domnívá, že zesnulý izraelský exprezident Šimon Peres byl posledním, kdo v Izraeli spojoval současnou politickou scénu s generací zakladatelů židovského státu. Poukázal na to, že Peres byl opakovaně premiérem, přestože se mu nepodařilo vyhrát žádné volby.

V roli prezidenta podle Pojara Peres spojoval společnost i politiky a stal se doma i v zahraničí symbolem novodobé historie Izraele. Vážil si českého prezidenta Václava Havla a jako člověk pocházející z Polska měl přirozený vztah ke střední Evropě, k Československu i České republice, podotkl.

I proto podle něj není náhodou, že právě on byl prvním izraelským představitelem, který už v lednu 1990, ještě před obnovením diplomatických styků, navštívil Prahu. „Vážil si Václava Havla," napsal Pojar. Připomněl, že Peres navštívil konferenci Forum 2000 a jako prezident přijel podepsat kondolenční knihu na českou ambasádu poté, co Havel zemřel.

Peresova poslední návštěva Prahy ve funkci prezidenta proběhla v roce 2009. „Po státní večeři na Pražském hradě se tehdy, ve svých pětaosmdesáti letech, vypravil do noční Prahy, do baru, zatancovat si. I tento příběh snad nejlépe svědčí o jeho nezdolné vitalitě," zavzpomínal Pojar.

V politice měl sice mnoho nepřátel a oponentů, i ti ale podle Pojara v posledních letech oceňovali Peresovu výdrž a nezdolnost. „Všichni museli uznat, že pro Izrael mnohé vykonal, že se Izraeli snažil věrně sloužit. I ti, kteří nesouhlasili s jeho mírovými iniciativami, oceňovali například fakt, že stál například u zrodu izraelského jaderného programu," podotkl Pojar.

Peres byl podle něj i ve svých 90 letech nesmírně činorodý. „Vždy bylo zajímavé a inspirativní se s ním bavit, naslouchat mu. Byl vizionářem, byť se mnohé z jeho vizí, přinejmenším zatím, nenaplnily," doplnil bývalý velvyslanec, který byl na misi v Tel Avivu od roku 2010 do roku 2014.

Související

Více souvisejících

Simon Peres Tomáš Pojar

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy

Česko oslavuje 20 let členství v EU prostřednictvím různých akcí po celé republice. V Praze se dnes konají diskuse, koncerty, výstavy a divadelní představení. Večer otevře prezident Petr Pavel takzvaný Týden Evropy.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy