Zemanovy kontroverzní momenty: K Vlkovi a Grossovi necítil úctu, pohřeb Perese vyměnil za účast na ruské konferenci

Praha - Prezident Miloš Zeman byl v minulosti kritizován za to, že se nezúčastnil pohřbů některých významných českých i zahraničích osobností. A pokud už se na poslední rozloučení vydal, přiletěl pozdě - jako v případě někdejšího slovenského prezidenta Michala Kováče. připomeňte si s námi kontroverzní a hojně diskutované okamžiky.

Nelson Mandela

Velkou pozornost vyvolaly v roce 2013 dohady o tom, který český zástupce poletí na pohřeb nositele Nobelovy ceny za mír a někdejšího prezidenta Jihoafrické republiky Nelsona Mandely. Mikrofony u řečnického pultíku ve Sněmovně tehdy zachytily konverzaci tehdejšího premiéra Jiřího Rusnoka s ministrem obrany Vlastimilem Pickem. „Ty vole, teď ještě zase zemřel Mandela," řekl Rusnok. „Kdo tam pojede?" zachytily mikrofony odpověď ministra obrany Picka.

„Ty vole, já doufám, že prezident,“ opáčil mu Rusnok. „Já mám ještě nějakej oběd, pak máme večeři. Já jsem ve strachu, abych ještě nemusel jet tam. To je navíc dálka jako prase. To bych tam musel nějakou linkou," popisoval premiér strasti cesty do Jihoafrické republiky. „Ne, speciálem," uklidňoval ho ministr obrany. Na otázku, kdo to zaplatí, ministr dodal: „No, já to zaplatím.“

„Já doufám, že Miloš je nažhavenej, že chce někam jet a že pojede," pokračoval Rusnok. „Oni mu to určitě doktoři budou říkat, ať tam nejede," dodává. „Můžeš mi říct, jak vyleze do těch schodů do toho letadla?" namítl minitr obrany. Pak se do debaty se vkládá i ministr financí Jan Fischer. "To je úplná blbost, ještě tam bude nějakej p*ůser," poukazuje na prezidentovo nedávné zranění kolene. „Tak asi nepoletí, tak je to v p*deli," dodal Rusnok.

Zeman si v té době léčil zraněné koleno a jeho zahraniční cesty byly až do konce roku zrušeny. Ani on proto na poslední rozloučení s Mandelou neodletěl.

Stanislav Gross

Zeman se neúčastnil ani pohřbu někdejšího českého premiéra Stanislava Grosse v roce 2015. Argumentoval tím, že ve svého někdejšího politického chráněnce ztratil důvěru poté, co Gross po odchodu z politiky „zázračně zbohatl“. Rozhodl se, že ani nepošle věnec. „Já nejsem pokrytec. Já posílám věnce na pohřby těch, kterých si vážím. A je pravda, že Stanislava Grosse jsem si přestal vážit,“ uvedl tehdy Zeman v rozhovoru pro Blesk.

Šimon Peres

V roce 2016 Zeman vynechal také pohřeb bývalého izraelského prezidenta Šimona Perese. Česká hlava státu místo do Izraele zamířila na řecký ostrov Rhodos, kde probíhala konference Dialog civilizací, kterou pořádal kontroverzní ruský podnikatel Vladimir Jakunin. Tento blízký přítel ruského prezidenta Vladimira Putina přitom figuruje po ruské anexi Krymu na sankčním seznamu Spojených států amerických.

Michal Kováč

Na poslední rozloučení s bývalým slovenským prezidentem Michalem Kováčem sice Zeman dorazil, ale pro změnu bylo pozdě. Na místo kvůli zpoždění letadla Zeman dorazil až na závěr kondolencí a rakvi se podle portálu sme.sk poklonil na nádvoří. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka to zavinily komplikace při letu způsobené počasím. Jenže bratislavské letiště i české Řízení letového provozu posléze uvedly, že o žádných zvláštních meteorologických podmínkách, které by let ovlivnily, neví.

Miloslav Vlk

Zeman se nezúčastnil ani pohřbu kardinála Miloslava Vlka, který zemřel v březnu 2017. Odůvodňoval to tím, že není pokrytec. Dodal, že k němu necítí žádnou úctu a označil ho za „radikálního církevního preláta“. Na rozdíl od Grossova pohřbu na tento poslal alespoň věnec, „Myslím si, že instituce si mají vyjádřit úctu. Smutečním věncem instituce prezidenta republiky vyjádřila úctu instituci kardinála. Lidé si mají vyjádřit úctu pouze tehdy, pokud k sobě tuto úctu cítí,“ vysvětloval Zeman.

Helmut Kohl

Ve stejném roce pak Zeman neojel ani na pohřeb  bývalého německého kancléře Helmuta Kohla. Přestože pozvánka přišla šéfovi vlády Bohuslavu Sobotkovi, kritizovali někteří politici fakt, že ani Sobotka, ani Zeman na pietu nedorazili. Ve stejnou dobu se konal i summit 12 zemí iniciativy tzv. Trojmoří, na kterém tehdy vystoupil i americký prezident Donald Trump. Ani toho se prezident k nelibosti některých českých politiků nezúčastnil. Zeman byl v té době na dovolené na Vysočině.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Stanislav Gross Miloslav Vlk Simon Peres Michal Kováč Helmut Kohl Nelson Mandela

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy