Zeman se mě asi bojí. Je to lhář a já čekám omluvu, vzkázal na Hrad naštvaný Hušák

Praha – Prezident Miloš Zeman se při návštěvě Zlínského kraje opět postaral o rozruch. Uvedl totiž, že bývalý generální ředitel společnosti Sazka a současný kandidát na senátora Aleš Hušák patří ne do Senátu, ale do vězení. A to si Hušák nenechal jen tak líbit.

Zeman ve středu doslova uvedl: „Pokud se nemýlím, Sazku privatizoval pan Hušák. Investoval do O2 Areny s předpokládaným rozpočtem dvě miliardy korun, nakonec ten rozpočet vyletěl na pět miliard korun, tím se Sazka zadlužila a přišla samozřejmě do bankrotu. Bohužel pan Hušák místo toho, aby byl ve vězení, kandiduje do senátu."

Ve čtvrtek pak na tato slova zareagoval Hušák prostřednictvím advokátky Kláry Samkové. „S lítostí konstatuji, že pan prezident Zeman se mýlí a navíc pan prezident Zeman pravděpodobně účelově a zcela vědomě lže. JUDr. Hušák nikdy Sazku nezprivatizoval a nikdy nevlastnil a nevlastní ani jednu její akcii. Právnické osoby, které v roce 2011 až 2012 společnost SAZKA a.s. skutečně zprivatizovaly, jsou prezidentovi republiky dobře známy, neboť patří do okruhu jeho - když ne blízkých přátel, tak alespoň těch, jejichž nadstandardní služby využívá," píše se v prohlášení, které obdržel server EuroZprávy.cz.

„Bohužel není možné ani předpokládat, že prezident Zeman byl uveden v omyl, neboť to byl právě on, kdo při jednání s finským premiérem pravděpodobně v roce 2000 přislíbil svou pomoc soukromému finskému podnikateli při realizaci plánu postavit v Praze sportovní arénu. Byl to tedy slib nynějšího prezidenta Zemana, který následně vynutil realizaci tohoto projektu, do kterého by se společnost SAZKA a.s. nikdy sama nepustila," uvedl Husák prostřednictvím Samkové.

Za nejvíce problematickou pak prý Hušák považuje tu část tvrzení, kde Zeman zmiňuje, že „Hušák místo toho, aby byl ve vězení, kandiduje do Senátu". „Tento výrok je v rozporu se základním ústavním principem presumpce neviny a očividnou účelovou hrubou manipulací, se zjevným úmyslem poškodit JUDr. Hušáka v senátních volbách, a to za zneužití postavení prezidenta republiky," píše se v prohlášení. Kromě toho prý Hušák v souvislosti se Sazkou nebyl z ničeho obviněn ani odsouzen.

„Prezident Zeman se tedy zřejmě pokouší manipulovat i orgány činnými v trestním řízení v neprospěch Aleše Hušáka. Takovéto jednání je ovšem v právním státě, který má prezident republiky nejen reprezentovat, ale zejména chránit, zcela nepřijatelné. Slova prezidenta Zemana jsou účelovou lží, která má protidemokratickým způsobem jednak ovlivnit již prakticky probíhající senátní volby, jednak je nutno je považovat za ovlivňování soudů," stojí v prohlášení s tím, že Zeman zřejmě považuje případné Hušákovo zvolení na post senátora za tolik nebezpečné, že „považoval za nutné zneužít své pravomoci a své neformální autority a pokusit se svým prohlášením nekale zmanipulovat či alespoň ovlivnit volby v senátním obvodu Prahy 6."

Žalovat hlavu státu prý Hušák považuje za nedůstojné. Proto v soukromé komunikaci požádal Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka, aby upozornil prezidenta a požádal o nápravu problematických tvrzení. „Prezidentův mluvčí místo řešení problému sdělil, že na takové jednání nemá dnes čas, tedy, že jej bude mít fakticky až po senátních volbách. Tím nabyl JUDr. Hušák jistoty, že pravým důvodem jednání prezidenta republiky byla snaha o nekalé ovlivnění senátních voleb," stojí v prohlášení.

I proto Hušák prezidenta vyzývá, tentokrát už veřejně, aby se mu za svůj lživý výrok omluvil - také veřejně, anebo aby jej samotného žaloval ze svého neoprávněného nařčení ze lži. „Pokud Miloš Zeman neučiní ani jedno, bude mít JUDr. Aleš Hušák nadále za to, že prezident republiky je lhář, nedemokratický manipulátor s volbami a nekalý ovlivňovatel soudních řízení," dodává v prohlášení Samková

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Aleš Hušák Klara Samkova

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 34 minutami

před 44 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy