Češi volí sporadicky. V prvních hodinách přišla k urnám asi desetina voličů

Praha - V prvních zhruba dvou hodinách krajských a senátních voleb v Česku přišla k urnám většinou asi desetina voličů. Účast je tak podobná jako na začátku posledních společných krajských a senátních voleb v roce 2012. Obyvatelé o volby navzdory předchozím výzvám politiků k účasti zatím nijak valný zájem neprojevili. Svůj hlas už odevzdali někteří straničtí představitelé. Dnes budou volební místnosti otevřeny ještě do 22:00. V sobotu mohou lidé jít vhodit hlasovací lístek do volebních schránek od 08:00 do 14:00.

Volební komise očekávají větší nápor v podvečer, kdy většina lidí přichází domů z práce. V roce 2012 odevzdalo svůj hlas v krajských volbách zhruba 37 procent voličů, v posledních senátních před dvěma lety v prvním kole 39 procent.

Volby začaly ve 14:00. Po přibližně dvou hodinách třeba účast ve středních Čechách většinou nepřesahovala deset procent. Výjimkou je Mělník až s 12 procenty. Třeba v Kladně a Berouně ale přišlo méně než sedm procent voličů. V senátních volbách v Praze je účast v řádu jednotek procent. V Praze 6 činila po 16:00 volební účast 7,1 procenta, v Praze 10 odvolilo 8,6 procenta lidí a v Praze 11 osm až devět procent.

Podobná účast jako ve Středočeském kraji byla i na jihu a západě Čech. Třeba v Týně nad Vltavou na Českobudějovicku ale zatím odevzdaly hlasy jen čtyři procenta voličů. V Ústeckém kraji v prvních hodinách chodili k urnám nejčastěji senioři, třeba v ústecké čtvrti Krásné Březno přišlo do 16:00 hodin odevzdat hlas 7,9 procenta voličů.

Ani v Libereckém a Královéhradeckém kraji účast výrazně nepřesáhla desetinu voličů. Třeba v Liberci na Králově háji přišlo v jednom z okrsků k urnám 15 procent voličů, kdežto v jednom z okrsků v Jablonci nad nisou účast nepřekročila ani pět procent.

Například v Jihomoravském kraji však účast v prvních dvou hodinách činila jen přes šest procent. Nejvíce, a to přes osm procent, přišlo lidí v Brně a v Bučovicích, naopak ani ne pět procent hlásí volební komise z Moravského Krumlova, Pohořelic nebo Hrušovan nad Jevišovkou. Také ve Zlínském kraji přišlo jen několik procent voličů. Třeba v největším okrsku ve Vsetíně hlasovaly čtyři procenta lidí a v krajském městě Zlíně byla průměrná účast 8,3 procenta.

Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka mezi voliči po přestěhování ze Slavkova u Brna do Prahy-Stodůlek chyběl. "Skutečně bych byl rád, aby lidé svého práva hlasovat využili, protože se jedná o veřejné služby, které se dotýkají jejich života," řekl dnes premiér.

Sociální demokraté ve volbách obhajují nynější dominantní postavení v regionálních zastupitelských sborech, mají i hlavní slovo v horní parlamentní komoře. Sobotka již před časem uvedl, že za úspěch by považoval, pokud by ČSSD udržela nejsilnější pozici v krajích i nejsilnější senátorský klub.

Skutečnost, že se nynější volby nesou zejména v duchu souboje ČSSD a ANO, zpochybnil předseda KSČM Vojtěch Filip, který volil v Českých Budějovicích. Poukázal na to, že volby takto prezentovali hlavně předsedové obou těchto politických uskupení. Komunisté jsou součástí koalic ve většině krajů, v Ústeckém mají hejtmana.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek odevzdal hlasovací lístek v Náchodě. Věří, že lidovci nyní získají více krajských mandátů, posílit chtějí také v Senátu.

Šéf opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek soudí, že volby jsou především o svobodě. "Občané vyjádří svůj názor, zda si přejí další posun k autokratičtějšímu řízení společnosti," řekl, když odvolil v Bechyni na Táborsku. Předseda ODS Petr Fiala, který volil v Brně, zase doufá, že volby ukončí nadvládu ČSSD v krajích. Na to, že volby nejsou o výši důchodu, ale o lepších silnicích, školství a zdravotnictví, upozornil předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík po hlasování v Suché Lozi na Uherskohradišťsku.

Související

Více souvisejících

Volby Volby 2016 češi

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy