Krajská koaliční jednání jsou v plném proudu. Kdo nahradí hejtmana Haška?

Brno/Praha/Olomouc - KDU-ČSL v Jihomoravském kraji jedná s vítězným hnutím ANO o možné koalici. Dohoda zatím nenastala, řekl dnes novinářům lídr jihomoravských lidovců Roman Celý. Vyjednává se také ve Středočeském kraji, kde mají největší programovou shodu ANO, STAN a TOP 09.

Celý řekl, že lidovci zatím oficiálně nejednali o možné koalici s ČSSD, nevyloučil však různé alternativy koalic. Lidovci nechtějí spolupracovat s KSČM a s SPD a SPO. "Vymezili jsme si partnery, se kterými považujeme spolupráci za možnou, oproti těm, kteří jsou nepřijatelní. S ANO jsme se potkali už v sobotu a jednáme dál. Definovali jsme si oblasti, které by měly fungovat, padly návrhy na nějaké změny. K žádné dohodě ale zatím nedošlo," uvedl Celý.

Podle Celého je potřeba vyřešit i možné potenciální problémy, na nichž by mohla spolupráce váznout, ale také otázku, kdo bude hejtmanem. "Hnutí ANO přišlo s tím, že chce jako vítěz voleb obsadit tuto pozici lídrem Bohumilem Šimkem. My to respektujeme, protože získali nejvíce hlasů, na druhé straně se musíme dívat na to, s čím hnutí přichází jako nové uskupení bez zkušeností v krajské politice," řekl Celý, který se před volbami netajil ambicemi vystřídat Michala Haška (ČSSD) v čele hejtmanství.

Celý řekl, že lidovci jednali i se Starosty pro Jižní Moravu, s nimiž mají dobrou spolupráci v obcích. "U ČSSD se nabízí například možnost vládní koalice, která se dá případně rozšířit. Máme i jiné matematické varianty koalic a jsme připravení jednat o různých možnostech. S ČSSD jsme ale o možné koalici zatím nejednali a na ničem s nimi domluvení nejsme," řekl Celý, který tak dementoval spekulace, že se lidovci domluví s ČSSD a dalšími na koalici bez ANO.

Šimek hned po volbách uvedl, že hnutí ANO nejde primárně o funkci hejtmana a nemusí ji mít, ale chce prosazovat svůj program. "Jednání však nějakým způsobem postupují a my nevidíme důvod, proč bychom jako vítězové neměli chtít pozici hejtmana," řekl dnes ČTK Šimek.

Už dříve avizoval, že pokud získá uvolněnou funkci v radě kraje, vzdá se pozice ředitele brněnské policie, kterou nyní zastává. ANO kromě lidovců jednalo i s TOP 09. "Máme za sebou i schůzku s ODS. Vyjednávání však budou ještě chvíli trvat," dodal Šimek.

ANO bude mít hejtmana v Olomouci?

V Olomouci odpoledne naplno začalo další kolo vyjednávání o podobě budoucí krajské koalice. Podle lídra vítězného hnutí ANO Oty Košty by mělo být jasněji o stanoviscích potencionálních koaličních partnerů dnes vpodvečer. Odpoledne o nabídkách jednají krajská vedení jednotlivých stran. Na spolupráci se už dohodly ANO s ČSSD.

Z jednání těchto dvou stran vyplynulo, že funkci hejtmana by měl vykonávat lídr hnutí ANO Oto Košta, pozici prvního náměstka by měl zastávat krajský předseda a lídr ČSSD Jiří Zemánek. Třetí partner, který by tyto návrhy stvrdil, však stále není zřejmý. Oslovena byla Koalice pro Olomoucký kraj, kterou tvoří KDU-ČSL a Strana zelených, ANO oslovilo i ODS.

Trojkoalice ve středních Čechách?

"ANO, STAN a TOP 09 mají největší programovou shodu ze všech uskupení, která se dostala do nového zastupitelstva," řekl předseda středočeské organizace STAN Věslav Michalik.

"My jsme si udělali analýzu programu všech politických stran, které prošly do krajského zastupitelstva, a to takovou, že jsme si vzali každý bod našeho programu a podívali jsme se, jestli je k tomu v programu jiné politické strany nějaké stanovisko a jaké a jestli máme v těch stanoviscích shodu nebo neshodu," uvedl Michalik.

Zástupci ANO, STAN a TOP 09 se v neděli dohodli, že budou jednat exkluzivně v tomto formátu. Zda budou vyjednávání úspěšná, ale není jisté. Ve hře jsou tak i další možnosti včetně vytvoření krajské vlády bez vítězného hnutí ANO.

Související

Více souvisejících

Krajské volby Jihomoravský kraj Středočeský kraj

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 26 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Donald Trump

Trump: Pokud prohraju volby, bude to vina i Židů

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump dnes prohlásil, že za jeho případnou prohru s demokratickou kandidátkou Kamalou Harrisovou ve volbách budou částečně zodpovědní američtí voliči židovského původu. Informoval o tom server CNN.

před 7 hodinami

Vodu se lidé snažili zastavit pytlem s pískem

Jak v nájmu řešit škody, které napáchaly rozsáhlé deště?

Letošní rozsáhlé deště nezasáhly formou povodně jenom domy, nevyhnuly se ani bytům, z nichž byla část i v nájmu. Jaké byly nejčastější škody v bytech a jak by měli nájemníci správně reagovat, aby získali náhradu vybavení z pojištění majitele, potažmo od své pojišťovny?

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Kdo pomůže zařídit mír na Ukrajině? Seznam zprostředkovatelů není dlouhý, ale existuje

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.  

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy