Škromach v Senátu končí. Žokej Váňa a hokejista Šlégr propadli

Praha - Nestranička Anna Hubáčková porazila v souboji o senátorské křeslo za volební obvod Hodonín Zdeňka Škromach (ČSSD). Do horní sněmovny se nedostane žokej Josef Váňa z ANO, neuspěl ani hokejista Jiří Šlégr (ČSSD).

Anna Hubáčková (59) je od roku 2014 starostka Ratíškovic. Předtím působila řadu let jako úřednice. Začínala jako vodohospodářka hodonínského závodu Jihomoravských vodovodů a kanalizací, v 90. letech vedla odbor životního prostředí Okresního úřadu v Hodoníně, od roku 2000 vedla odbor životního prostředí Krajského úřadu Jihomoravského kraje, kde pracovala až do svého vstupu do politiky.

O hlasy voličů se jako nestraník na kandidátce KDU-ČSL ucházela poprvé a hned úspěšně před dvěma roky v komunálních volbách.

"Není to spiknutí proti hnutí ANO a když už, tak rozhodli voliči," komentoval volební úspěch KDU-ČSL šéf strany Pavel Bělobrádek. „Anna Hubáčková je velmi dobře známá v regionu, působila v oblasti životního prostředí. Značka KDU-ČSL není těmto kandidátům na obtíž," reagoval na vítězství kandidátky nad Škromachem.

Za KDU-ČSL (ať už samostatně, nebo koaličně) uspěli Renata Chmelová (Praha 10), Petr Šilar (Ústí nad Orlicí), Jaromíra Vítková (Blansko), Šárka Jelínková (Kroměříž), Anna Hubáčková (Hodonín), Miluše Horská (Pardubice), Petr Orel (Nový Jičín), Ladislav Kos (Praha 11).

Za TOP 09 uspěli Tomáš Czernin (Jičín) a Jiří Růžička (Praha 6). Komunisté nového senátora mít nebudou. Za ANO uspěli Jaroslav Větrovský (Tábor), Jiří Dušek (Brno-město, obvod 58), Ladislav Václavec (Bruntál). Za ČSSD uspěli Jaromír Strnad (Kutná Hora) a Jan Žaloudík (Brno-město, obvod 55).

Za Starosty a nezávislé uspěli Michael Canov (Liberec), Petr Holeček (Mělník) a Jan Horník (Karlovy Vary). Za Severočechy Alena Dernerová (Most) a Jaroslav Doubrava (Ústí nad Labem). Za ODS uspěli Miloš Vystrčil (Jihlava), Jiří Oberfalzer (Beroun) a Tomáš Jirsa (Český Krumlov).

Psali jsme:
Válkovou (ANO) výsledek voleb zklamal, STAN slaví se šampaňským v ruce Czernin a Cienciala se stali senátory, uspěl i autor populárních večerníčků Chaloupek
 

"Budu mít dost času na to, abych se rozhlédl po kopcích kolem. Člověk musí vždycky sestoupit dolů do údolí, aby mohl vystoupit na další kopce," řekl nedávno o svém osudu po případné prohře ve volbách sám Škromach, aniž by dal najevo, co konkrétně plánuje. Někdejší několikanásobný místopředseda ČSSD přitom ve straně už nehraje tak důležitou roli jako dříve, zejména po utajované schůzce u prezidenta Miloše Zemana po volbách do Sněmovny v listopadu 2013.

Přes ztrátu formálního vlivu ale Zdeněk Škromach zůstal jednou z výrazných postav té části sociální demokracie, která má blízko k prezidentu Miloši Zemanovi. Někdejšího předsedu strany, který se ale s ČSSD rozešel ve zlém, podporoval například v prezidentských volbách v začátkem roku 2013, přestože sociální demokracie tehdy do souboje o křeslo hlavy státu vyslala Jiřího Dientstbiera mladšího. Nebyl to ale jediný případ, kdy Škromach budil svými slovy rozruch.

V létě 2014 například řekl, že uvažuje o své kandidatuře na prezidenta v roce 2018. "Určitě tady existuje prostor pro lidového prezidenta... Takže pokud se taková společenská zakázka objeví, tak to zvážím," prohlásil v Lidových novinách. Jeho slova ale nevyvolala příliš příznivou odezvu ani v ČSSD, Škromachovu kandidaturu odmítl třeba místopředseda strany Milan Chovanec, poslanec Jan Chvojka zase poznamenal, že Škromacha vidí jako "ne úplně reprezentativní osobu".

V posledních letech je Škromach aktivní na sociálních sítích, pozornost přitáhly třeba jeho promluvy od bazénku. Příspěvky - jako třeba ten ze začátku srpna, v němž nabádal k zapalování ohňů na ochranu našich tradic - ale někdy vyvolávají údiv spolustraníků. Často je také vidět, jak fotí takzvanou selfie, velkou odezvu a záplavu parodií vyvolal snímek s Milošem Zemanem z dubna 2014, vlnu kritiky pak Škromachovo pořizování selfie v průvodu na připomínku holokaustu v Terezíně loni v lednu.

Do politiky se někdejší elektromontér aktivně zapojil v polovině 90. let, kdy vstoupil do ČSSD (mezi roky 1982 až 1989 byl členem KSČ) a v červnu 1996 byl zvolen do Sněmovny.

Související

Jana Maláčová (ČSSD)

MPSV vyplatilo poradcům a advokátům 4,67 milionu korun, v týmu už není Škromach

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) vyplatilo v prvním pololetí letošního roku externím poradcům, poradenským a právním firmám odměny ve výši 4,67 milionu korun. Vyplývá to ze seznamu, který ministerstvo zveřejnilo na svém webu. Oproti předchozímu pololetí se částka zvýšila zhruba o půl milionu korun, v minulosti ale přesáhla i 100 milionů korun.
Prezidentské volby 2018: Jiří Ovčáček

Proti Babišovi demonstroval i Bohuslav Sobotka, Ovčáček se mu a dalším protestujícím vysmál

V pondělí v podvečer se po celé České republice konaly protesty proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a plánované změně v čele ministerstva spravedlnosti. Zúčastnily se jich tisíce lidí, mezi nimi i řada předních českých politiků včetně poslanců a senátorů. Mezi protestujícími se dokonce objevil i bývalý premiér a někdejší Babišův vládní partner Bohuslav Sobotka (ČSSD). Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček ovšem demonstranty tvrdě zkritizoval.

Více souvisejících

Zdeněk Škromach Senát ČR Volby 2016

Aktuálně se děje

před 3 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy