Válkovou (ANO) výsledek voleb zklamal, STAN slaví a chce místo ve vedení Senátu

Praha - Poslankyně za hnutí ANO a exministryně spravedlnosti Helena Válková je z výsledku druhého kola senátních voleb zklamána. Na Berounsku opět uspěl senátor Jiří Oberfalzer z ODS.

Válkovou v senátním obvodu Praha 11 porazil tamní dlouholetý zastupitel a spoluzakladatel Hnutí pro Prahu 11 Ladislav Kos, získal necelých 56 procent hlasů.

Válková se považuje za zkušenou političku, která umí zvládnout legislativní procesy. "Senátoři mají být dovední v oblasti práva, pokud nejsou, a máme tam hodně senátorů, kteří nejsou právníci, tak musí mít tým poradců a tam nikdy nevyloučíte, že vám někdo napovídá špatně, třeba je zlobbovaný. Zatímco já si pozměňovací návrhy a legislativy píšu sama," řekla novinářům ve štábu ANO.

Oberfalzer (62) dnes v druhém kole senátních voleb porazil svého protikandidáta Bohumila Stibala z ANO. Oberfalzer je členem horní komory od roku 2004. "Chci poděkovat voličům za podporu. Myslím si, že byla v tom druhém kole přesvědčivá a že mě nezklamalo moje přesvědčení, že náš obvod ještě není zralý na levicové ani Babišovy kandidáty," prohlásil Oberfalzer.

Předseda Starostů a nezávislých (STAN) Petr Gazdík považuje výsledky voleb do Senátu za velký úspěch strany. Spolu s TOP 09 budou jejich senátoři tvořit v horní komoře silný klub, řekl novinářům. Vedení STAN včetně Gazdíka a kandidáta na senátora za Mělník Petra Holečka výsledky voleb sleduje v pražské restauraci Na Pekařce. Slavili se šampaňským v ruce.

Psali jsme:
Ministr Mládek (ČSSD) senátorem nebude, prohrál i filozof Bělohradský
 

Za hnutí ve druhém kole uspěl také Jan Horník, který v Karlových Varech porazil žokeje Josefa Váňu a Michael Canov vyhrál Liberci. Uspěl i společný kandidát s TOP 09 Tomáš Czernin v Jičíně a Jiří Růžička v Praze 6. V Plzni vítězství slaví Václav Chaloupek.

"Celkem tak může mít náš senátní klub STAN 11 členů, což je dvouciferný úžasný výsledek," uvedl Gazdík. "Určitě bychom rádi promluvili do složení vedení Senátu. Ten počet nás k tomu opravňuje. My teď nebudeme předem říkat, kdo by byl nominován, ten senátní klub se musí napřed sejít," dodal.

Výsledek voleb a nízká účast podle Gazdíka říká, že lidé senátu nerozumí. Pro to, aby mohl hrát aktivnější roli, chce iniciovat změnu ústavy, která by prodloužila lhůtu pro projednávání zákonů v horní komoře ze 30 na 60 dnů. "Parlament má být místem institucionalizované diskuse, nemá být továrnou na zákony, jak to vnímají někteří politici. Nemáme produkovat přes 700 zákonů ročně. Ten systém je pak nepřehledný. Senát může zásadním způsobem změnit svou roli a my jste na tom připraveni spolupracovat s ostatními kluby," doplnil Gazdík.

Podle úspěšných kandidátů STAN by nízká volební účast mohla nastartovat debatu o možné elektronické volbě přes internet, kterou bude hnutí prosazovat.

Související

Helena Válková /ANO/

Válkovou vláda odvolala z funkce zmocněnkyně pro lidská práva

Vláda dnes odvolala z funkce vládní zmocněnkyně pro lidská práva poslankyni opozičního hnutí ANO Helenu Válkovou. Na pozici skončí k 31. lednu. Vyplývá to z výsledků jednání kabinetu. Návrh na jmenování případného nového zmocněnce či zmocněnkyně dnes vláda v programu neměla.

Více souvisejících

Helena Válková (ANO) Senát ČR Volby 2016

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hackeři propašovali na web ČTK smyšlenou zprávu o atentátu na Pellegriniho

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy