Ocenění Bradyho by uklidnilo situaci, míní Bělobrádek i Hamáček. Němcová má nový návrh

Praha – Šéf lidovců Pavel Bělobrádek se domnívá, že si Jiří Brady, který prošel nacistickými koncentračními tábory, státní vyznamenání zaslouží. Zároveň přiznal, že uvažuje, jestli se se předávání ocenění na Hradě 28. října zúčastnit nebo ne.

Bělobrádek dnes na Twitteru napsal, že by Brady, strýc ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), ocenění dostat měl. „Situaci kolem 28. října by zklidnilo, kdyby se prezident rozhodl řád T. G. Masaryka Jiřímu Bradymu udělit. Zaslouží si ho. Sliby se mají plnit," napsal předseda KDU-ČSL.

Situaci kolem 28. října by zklidnilo, kdyby se prezident rozhodl řád T.G. Masaryka Jiřímu Bradymu udělit.Zaslouží si ho. Sliby se mají plnit

— Pavel Bělobrádek (@PavelBelobradek) 24. října 2016

Podle Hermana prezident Miloš Zeman vyškrtl Bradyho ze seznamu vyznamenaných kvůli tomu, že se ministr minulý týden setkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Brady v neděli potvrdil, že mu Hrad 12. října oznámil udělení řádu T. G. Masaryka.

V seznamu, který dostal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) z Hradu ke kontrasignaci den po schůzce Hermana s dalajlamou, která se konala minulé úterý, však Bradyho jméno nefigurovalo. Ministr kultury řekl, že mu Zeman pohrozil, že Bradyho ze seznamu oceněných vyškrtne, pokud se ministr s dalajlamou potká. Schůzku Hermana s tibetským duchovním vůdcem prezident kritizoval, podle něj poškodila vztahy Česka s Čínou.

Psali jsme:
Debata Zemana s Hermanem o vyznamenání? Mládek a Ťok nic neslyšeli
 

Bělobrádek zároveň uvažuje, zda se akce na Hradě zúčastnit. „Prosím o váš názor. Mám nejít na Hrad zatleskat generálovi J. Klemešovi, když si to jistě zaslouží, kvůli někomu jinému? Má se stát rukojmím?" napsal Bělobrádek na Twitteru.

prosím o váš názor. Mám nejít na Hrad zatleskat generálovi J. Klemešovi, když si to jistě zaslouží,kvůli někomu jinému? Má se stát rukojmím?

— Pavel Bělobrádek (@PavelBelobradek) 24. října 2016

Poslankyně ODS Miroslava Němcová dnes v tiskovém prohlášení označila důvody, které vedly k vyškrtnutí Bradyho ze seznamu vyznamenaných, za zavrženíhodné. Podle ní by se Sněmovna měla postarat o „nápravu nešťastné ostudy". „Proto jsem vyzvala vedení Poslanecké sněmovny a všechny poslance, abychom uctili pana Jiřího Bradyho na slavnostním zasedání. Byli jsme to právě my, kteří jsme návrh na propůjčení Řádu T. G. Masaryka Jiřímu Bradymu schválili," uvedla Němcová.

Pokud Sněmovna setkání s Bradym neuspořádá, navrhuje Němcová, aby se s ním sešli alespoň poslanci, kteří smýšlejí podobně jako ona. „Musí vědět, že si jej rodná země váží a chová jej v úctě," uvedla.

Nejlepším a nejelegantnějším řešením situace kolem ocenění Bradyho by bylo, kdyby mu prezident státní vyznamenání udělil, soudí předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). „Chtěl bych podpořit pana předsedu vlády, který vyzval pana prezidenta, aby situaci vyřešil tím, že udělí panu Bradymu státní vyznamenání. Do té doby, si myslím, není třeba činit nějaké další kroky," řekl dnes ČTK Hamáček.

Poslanec za KSČM Jiří Dolejš se také domnívá, že by Brady měl vyznamenání obdržet. „Lidé, kteří prošli holocaustem, si jistě úctu zaslouží, a celé jednání kolem vyznamenání se dostalo do naprosto trapné polohy. To se vůbec nemělo stát, tím spíš, že jsem zatím neslyšel jediný relevantní důvod, proč by pan Jiří Brady vyznamenání neměl dostat. Je otázka, zda po té ostudě, dnes už mezinárodní, by to udělení vyznamenání spravilo. Misto rozdmýchávání vášní by bylo dobré tu trapnost nějak velkoryse a s citem pro osud lidi postižených nacismem ukončit," uvedl pro EuroZprávy.cz.

Související

Jiří Brady

Brady (†90) byl inspirativní muž. Zeman mu nesahá ani po kotníky, reagují politici

Jako o inspirativním, odvážném muži plném energie a vlastenci hovoří čeští politici o pamětníkovi holokaustu Jiřím Bradym, který zemřel v noci na dnešek v kanadském Torontu. Vedle exministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), který je Bradyho synovcem, úmrtí komentovali zejména ti, kteří se za Bradyho postavili před třemi lety ve sporu s Hradem o státní vyznamenání. Brady tehdy ocenění nedostal, ačkoli ho o záměru prezidentská kancelář předem informovala. Herman to interpretoval jako reakci prezidenta Miloše Zemana na svou schůzku s tibetským vůdcem dalajlamou.

Více souvisejících

Jiří Brady Pavel Bělobrádek Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 14 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy