Brady (†90) byl inspirativní muž. Zeman mu nesahá ani po kotníky, reagují politici

Jako o inspirativním, odvážném muži plném energie a vlastenci hovoří čeští politici o pamětníkovi holokaustu Jiřím Bradym, který zemřel v noci na dnešek v kanadském Torontu. Vedle exministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), který je Bradyho synovcem, úmrtí komentovali zejména ti, kteří se za Bradyho postavili před třemi lety ve sporu s Hradem o státní vyznamenání. Brady tehdy ocenění nedostal, ačkoli ho o záměru prezidentská kancelář předem informovala. Herman to interpretoval jako reakci prezidenta Miloše Zemana na svou schůzku s tibetským vůdcem dalajlamou.

Podle bývalé předsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) byl Brady laskavý člověk těžkého životního údělu. "Přežil nacistické koncentráky, ale ztratil v nich celou rodinu. Naštěstí emigroval do Kanady, a unikl tak komunistické totalitní moci. Jsme mu vděčni za podporu krajanů i znovunabytí svobody po roce 1989. Bohužel se k němu hanebně zachoval prezident Zeman a to je nesmazatelnou ostudou a dluhem naší země vůči tomuto slušnému a výjimečnému muži," řekla ČTK Němcová.

"Odchod strýce Jiřího pociťuji jako osobní ztrátu. Měli jsme se moc rádi. Byl pro mne velkým příkladem pro chvíle nepohody. Vždy, když řeším nějaký problém, vzpomenu si na něho a říkám si, že ve srovnání s tím, co prožil on, je to lapálie. Bude mi chybět a děkuji mu za všechnu inspiraci a podporu, kterou mi poskytoval. Na některé naše rozhovory nikdy nezapomenu. Díky za vše, Jirko," napsal Herman ve vyjádření pro ČTK.

Na nedávné osobní setkání v Torontu vzpomínal na twitteru místopředseda poslaneckého klubu lidovců Ondřej Benešík. "Byl to skromný muž ale velký vlastenec, který nám nechtěně ukázal malost a ješitnost některých mocipánů, kteří mu nesahají ani po kotníky," uvedl.

Jiří Brady R.I.P. Jsem rád, že jsem měl možnost se s tímto hrdinou setkat. Naposled jsme se potkali v minulém roce v říjnu v Torontu. Byl to skromný muž ale velký vlastenec, který nám nechtěně ukázal malost a ješitnost některých mocipánů, kteří mu nesahají ani po kotníky.

— Ondřej Benešík (@BenesikOndra) 12. ledna 2019

"Věřím, že u nejvyšší instance Jiří Brady dostane za svůj těžký život ocenění nejvyšší a věčné," připomenul na sociálních sítích spor s Hradem Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Uvedl, že se sklání před jeho náročnou životní cestou. I on zavzpomínal, že obdivoval při setkání s Bradym jeho pozitivní energii.

Věřím, že u nejvyšší instance Jiří Brady dostane za svůj těžký život ocenění nejvyšší a věčné. Skláním se před jeho náročnou životní cestou, obdivoval jsem při setkání s ním jeho pozitivní energii. V modlitbě a s díky R.I.P.

— Marian Jurečka (@MJureka) 12. ledna 2019

"Zažil jsem jej v smutně hloupých dnech okolo jeho vyznamenání nevyznamenání. Moudrý tichý skromný člověk. Sršela z něj vnitřní radost, vyrovnanost a nadhled," napsal ČTK předseda STAN Petr Gazdík.

"Pan Brady stane před Hospodinem, a ten nebude zkoumat, kolik a od koho dostal metálů během své pozemské pouti," uvedl na twitteru senátor Tomáš Czernin.

Brady ve věku 90 let podlehl srdečnímu selhání. Za války prošel několika koncentračními tábory. V Kanadě žil od roku 1951. O svých zkušenostech z holokaustu přednášel po celém světě. Významně se angažoval v pomoci českým krajanům v Kanadě. Po incidentu s Hradem získal v Česku řadu jiných ocenění, mimo jiné medaili Karla Kramáře, kterou mu udělil tehdejší předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Bradyho ocenily rovněž Sněmovna, Praha, Brno či olomoucká Univerzita Palackého.

Související

Jiří Brady (Foto: adam.cz, Jiří Majer)

Brady přežil hrůzy koncentračních táborů, svět ho zná díky knize Hanin kufřík

Příběh Jiřího Bradyho a jeho mladší sestry Hany by asi zůstal zapomenut mezi mnoha jinými válečnými osudy. Rodák z židovské rodiny z Nového Města na Moravě, který prošel několika koncentračními a vyhlazovacími tábory a žil téměř 70 let v Kanadě, však inspiroval tisíce dětí po světě díky knize Hanin kufřík a vzdělávacímu programu ve školách. Brady sice válku přežil, rodinu mu ale nacisté vyvraždili. V ČR též vzbudila v roce 2016 pozornost kontroverze kolem státního vyznamenání pro Bradyho, který v noci na dnešek zemřel v Torontu ve věku 90 let.

Více souvisejících

Jiří Brady Miroslava Němcová Petr Gazdík Daniel Herman Marian Jurečka (KDU-ČSL) Česká republika

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy