Lidé se Zemana bojí, komedie, fraška. Brady by měl být oceněn, shodují se politici

Praha - Úvahy o tom, jestli by měl být Jiří Brady, který si prošel koncentračními tábory a odkrýval hrůzy holokaustu, vyznamenán, jsou ty tam. Zastínil je totiž spor mezi ministrem kultury Danielem Hermanem a prezidentem Milošem Zemanem. Herman tvrdí, že Brady ocenění 28. října neobdrží proto, že se sešel v Praze s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Zeman toto nařčení popírá. My jsme ale pátrali po tom, jestli by i přes nastalé spory měl být Brady vyznamenán.

Poslanec za KSČM Jiří Dolejš se domnívá, že by Brady měl vyznamenání obdržet. "Lidé, kteří prošli holocaustem, si jistě úctu zaslouží, a celé jednání kolem vyznamenání se dostalo do naprosto trapné polohy. To se vůbec nemělo stát, tím spíš, že jsem zatím neslyšel jediný relevantní důvod, proč by pan Jiří Brady vyznamenání neměl dostat. Je otázka, zda po té ostudě, dnes už mezinárodní, by to udělení vyznamenání spravilo. Misto rozdmýchávání vášní by bylo dobré tu trapnost nějak velkoryse a s citem pro osud lidi postižených nacismem ukončit," uvedl pro EuroZprávy.cz.

První místopředseda hnutí Úsvit – národní koalice Marek Černoch se také shoduje, že Brady má nárok a zaslouží si vyznamenání. "Po tom, čím si prošel, určitě. Snažíme se dopátrat, jak to bylo doopravdy, protože každý říká něco jiného, takže se snažíme v tom najít relevantní informace. Poté se k tomu postavíme. Já si myslím, že jestli opravdu došlo k vydírání, tak to mi přijde nefér. Pokud k ničemu nedošlo, měl by si Herman posypat hlavu popelem," řekl serveru EuroZprávy.cz.

"Pokud se ukáže viník, tak se k tomu Sněmovna nějak postaví. Pokud lže pan Herman, tak je to na rezignaci. A pokud se prezident mstí, tomu se mi nechce věřit. Peroutka a další kauzy jsou něco jiného, ale nevyznamenat člověka, který si prošel koncentračním táborem... Otázka je, jak se k tomu postavit, jednou z možností je nejít na Hrad, což mi taky nepřijde správné," dodal.

Vyjádřil se také k alternativním oslavám 28. října, k nimž vyzval především kněz a teolog Tomáš Halík a poslanec Petr Gazdík. "Považuji za nešťastné, že se do toho vkládal Tomáš Halík, který vytvořil protest, ale kdyby mlčel, tak udělá líp. Lidé, kteří byli nestranní, se kvůli němu přiklonili na stranu pana prezidenta. Něco jiného je paní Miroslava Němcová, jejíž výzva je z pohledu její strany v pořádku, ale akt Petra Gazdíka je jenom komedie. V rámci člověka, který to ocenění má dostat, je to ponižující. Je to komedie a fraška nedůstojná vůči panu Bradymu, který si vyznamenání zaslouží," uvedl pro EuroZprávy.cz.

Podle Černocha se z celé situace stalo divadlo. "Jedna skupina si udělá oslavu jinde, druhá skupina neví, jestli na Hrad půjde, ale neřeší to ten důvod. Je také zvláštní, že si svědci debaty mezi Hermanem a prezidentem nemůžou vzpomenout, jestli se vyznamenání řešilo, ale může to být i proto, že lidé se Zemana bojí. Chceme přesto udělat maximum proto, abychom zjistili pravdu," doplnil.

Poslanec za ČSSD Stanislav Huml do celé věci nechce moc zasahovat. Pro EuroZprávy.cz pouze uvedl, že udílení vyznamenání je svrchované právo prezidenta republiky. Neopak poslankyně za TOP 09 Helena Langšádlová se domnívá, že by Brady měl vyznamenání obdržet. "Je statečný, pomáhal exulantům, zasazoval se za lidská práva a toleranci, a především celý život vydává svědectví o hrůzách holokaustu," uvedla pro EuroZprávy.cz.

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura  tvrdí, že proč prezident dal opět přednost jiným kandidátům je otázka na něj. "Podle toho, co vím z médií, je pan Brady dobrý angažovaný človek, který po celé planetě šíří příběh své sestry a rodiny a přispívá k tomu, aby svět nezapomněl hrůzy holokaustu. Za mne osobně si myslím, že si ocenení takoví lidé zaslouží, ale je jen na prezidentovi a je to jeho pravomoc, aby vybral ty z lidí, kteří se podle něj zasloužili nejvíc," dodal Okamura.

Související

Jiří Brady

Brady (†90) byl inspirativní muž. Zeman mu nesahá ani po kotníky, reagují politici

Jako o inspirativním, odvážném muži plném energie a vlastenci hovoří čeští politici o pamětníkovi holokaustu Jiřím Bradym, který zemřel v noci na dnešek v kanadském Torontu. Vedle exministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), který je Bradyho synovcem, úmrtí komentovali zejména ti, kteří se za Bradyho postavili před třemi lety ve sporu s Hradem o státní vyznamenání. Brady tehdy ocenění nedostal, ačkoli ho o záměru prezidentská kancelář předem informovala. Herman to interpretoval jako reakci prezidenta Miloše Zemana na svou schůzku s tibetským vůdcem dalajlamou.

Více souvisejících

Jiří Brady 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu politici

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy