Klerofašismus, diktatura, schvalování genocidy. Lidé se bouří, chtějí Hermanovu hlavu

Praha - Spor mezi Hradem a ministrem kultury Danielem Hermanem kvůli ocenění Jiřího Bradyho rozlítil část společnosti. Ta tvrdí, že ministr představuje pro Českou republiku bezpečnostní riziko, a požaduje jeho rezignaci.

Petice, která se objevila na petičním serveru Petice24, čítá již téměř tisíc podpisů. Lidé v ní požadují odvolání ministra kultury Daniela Hermana, který je nyní v hledáčku médií kvůli sporu s prezidentem Milošem Zemanem.

"Vážený pane prezidente ČR a vážený pane premiére vlády ČR, my, občané ČR znepokojení bezpečnostními, kulturními i mezinárodně-politickými riziky, které pro Českou republiku představuje na postu ministra vlády ČR katolicko-pravicový extremista Daniel Hermann svou podporou Sudetendeutsche Landsmannschaftu, sudeťáckého revanšismu a neonacistického revisionismu, podporou různých teroristických skupin v Sýrii, podporou a otevřenými sympatiemi k banderovské ideologii, která měla za následky zrůdné válečné zločiny a genocidu za II. světové války i později, podporou klerofašismu a teokratických diktatur, což se projevilo například podoporou hlavy jedné bývalé mimořádně kruté teokraticko-feudální diktatury, kterou je Tändzin Gjamccho a mnoha podobnými aktivitami, žádáme tímto, aby byl ochráněn demokratický princip vlády ČR a její mezinárodně-politické postavení ČR tím, že tato nebezpečná a pro naši zemi riziková osoba bude postu ministra zbavena a nahrazena někým, kdo respektuje demokratické principy, lidská práva, suverenitu ČR a nekolaboruje s teroristy," píší autoři petice.

Herman tvrdí, že ho prezident Miloš Zeman osobně vyzval ke zrušení úterní schůzky s dalajlamou. Jinak neudělí jeho strýci Jiřímu Bradymu státní vyznamenání. Herman následně pro Českou televizi upřesnil, kdy a jak mu Zeman řekl o tom, že může zrušit Bradyho vyznamenání.

Jejich rozhovor se podle Hermana odehrál 8. září venku na platformě na schodišti slovenského velvyslanectví. "Tam mi prezident republiky Miloš Zeman řekl, že moji nominaci schválil, ale pokud se setkám s tibetským dalajlamou, taž že ji zruší. Takto to přímo formuloval," uvedl ministr kultury. Pražský hrad to popírá.

U stolu s Hermanem a Zemanem byli na slovenském velvyslanectví také ministři dopravy Dan Ťok (za ANO) a průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), debatu o udělování státních vyznamenání či Bradym ale podle svých vyjádření neslyšeli.

Brady, který prošel Terezínem i Osvětimí, po druhé světové válce emigroval do Kanady a tam pomáhal emigrantům z Československa, v neděli přiletěl do Česka. Ocenění za svou práci by se mohl dočkat od Univerzity Palackého nebo města Brna.

Související

Daniel Herman

Herman převzal nejvyšší vyznamenání sudetských Němců

Bývalý ministr kultury České republiky Daniel Herman dnes v Mnichově na sudetoněmeckém sjezdu převzal Evropskou cenu Karla IV., která je nejvyšším vyznamenáním sudetských Němců. V děkovném projevu Herman označil cenu za podporou v budování přátelství mezi Němci a Čechy a v boření vzájemných předsudků. Herman rovněž varoval před upřednostňováním krátkodobých národních cílů na úkor celoevropské svobody.

Více souvisejících

Daniel Herman petice Jiří Brady

Aktuálně se děje

před 30 minutami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

Létají jinam, samovolně vybuchují. Severokorejské rakety Rusům na Ukrajině příliš nepomáhají

Ukrajinská generální prokuratura uvedla, že prozkoumala trosky 21 z přibližně 50 balistických střel vypálených Ruskem od konce prosince do konce února. Cílem je posoudit možnou vojenskou spolupráci mezi Moskvou a Pchjongjangem, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy