Zeman zváží ocenění pro Bradyho. Ten o to už nestojí.

Praha - Prezident Miloš Zeman zváží, že by Jiřího Bradyho, kvůli jehož ocenění 28. října se vede spor, ocenil při vhodné příležitosti. Je k tomu připraven jako ke gestu dobré vůle.

Na tiskové konferenci to řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Brady ale podle jeho ženy Terezy o ocenění z rukou Zemana za současné situace nestojí.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) obvinil Zemana z toho, že podmínil ocenění jeho příbuzného Bradyho tím, že se nesetká s tibetským vůdcem dalajlamou. Když se schůzka uskutečnila, Bradyho se Hrad rozhodl neocenit. Hrad to odmítá.

K udělení vyznamenání Zemana vyzvala řada čelných českých politiků. Část z nich se kvůli kauze nezúčastní ceremoniálu na Pražském hradě 28. října.

Ovčáček dnes řekl, že státní vyznamenání nelze žádnou kampaní vynutit. Zeman je ale podle něj připraven zvážit, že Bradyho ocení při "vhodné příležitosti". Mluvčí naznačil, že by se tak případně mohlo stát při dalších řádových dnech, které se konají k 28. říjnu a 1. lednu. Protože má Brady i kanadské státní občanství, ocenění by mohl dostat i v jiných dnech. Letošní seznam oceněných je podle Ovčáčka už uzavřen.

Bradyová zopakovala postoj svého muže z pondělí. "Při uvážení kontextu celé situace pan Brady o udělení řádu TGM z rukou prezidenta Zemana už nestojí," uvedla. Na otázku, zda by svůj postoj změnil, pokud by mu byl udělen třeba Řád bílého lva, tedy nejvyšší české státní vyznamenání, Bradyová dodala, že "v tomto momentě jakékoli ocenění z té strany, ze které měl přijít řád T. G. Masaryka, nepřipadá v úvahu".

Psali jsme:
Vzdor Zemanovi: Brady dostane Medaili UP 28. října na Staroměstském náměstí  

Na dnešní tiskovou konferenci s Ovčáčkem přišel i šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. I když Hrad sliboval na dnešní den zásadní informaci k udílení vyznamenání, mnoho nových sdělení nezaznělo. Ovčáček zopakoval, že není pravda, že by Zeman Bradyho ze seznamu oceněných vyškrtnul. Forejt poté odmítl odpovědět na opakované otázky, zda Bradymu volal či nikoli. Zdůvodnil to tím, že se žádným způsobem nemůže před 28. říjnem vyjadřovat k seznamu lidí, co vyznamenání obdrží.

Související

Jiří Brady

Brady (†90) byl inspirativní muž. Zeman mu nesahá ani po kotníky, reagují politici

Jako o inspirativním, odvážném muži plném energie a vlastenci hovoří čeští politici o pamětníkovi holokaustu Jiřím Bradym, který zemřel v noci na dnešek v kanadském Torontu. Vedle exministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), který je Bradyho synovcem, úmrtí komentovali zejména ti, kteří se za Bradyho postavili před třemi lety ve sporu s Hradem o státní vyznamenání. Brady tehdy ocenění nedostal, ačkoli ho o záměru prezidentská kancelář předem informovala. Herman to interpretoval jako reakci prezidenta Miloše Zemana na svou schůzku s tibetským vůdcem dalajlamou.

Více souvisejících

Jiří Brady Miloš Zeman státní vyznamenání

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy