Vzdor Zemanovi: Brady dostane Medaili UP 28. října na Staroměstském náměstí

Praha - Rektor Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslav Miller předá akademické ocenění Jiřímu Bradymu v pátek mezi 19:00 a 20:00 na Staroměstském náměstí v Praze. Pamětník holokaustu by 17. listopadu mohl také dostat Cenu Paměti národa.

Půjde zhruba o stejný čas, kdy se ve Vladislavském sále Pražského hradu uskuteční slavnostní ceremoniál udílení státních vyznamenání, z jehož seznamu byl Brady vyškrtnut.

Olomoucký rektor Bradymu předá Medaili Univerzity Palackého s dvojportrétem Josefa Dobrovského a Františka Palackého, řekla ČTK mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Škola svou iniciativou reaguje na aféru s vyznamenáním pro Bradyho, kterého údajně prezident Miloš Zeman vyškrtl ze seznamu oceněných, když se Bradyho příbuzný, ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), setkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. "Potkal jsem pana Bradyho před mnoha lety jako student v Kanadě, byl jsem na jeho přednáškách o jeho sestře Haně. Jsem poctěn, že pan Brady přijme akademické ocenění z mých rukou, a můžeme tak uctít člověka, který pro Českou republiku mnoho vykonal," dodal rektor Miller.

Předání akademického ocenění se odehraje na Staroměstském náměstí, kde se vpodvečer plánuje sejít řada osobností na "oslavě státního svátku v podhradí". Náměstí místo Hrad si zvolily právě na protest proti neudělení státního vyznamenání Jiřímu Bradymu.

Psali jsme:
Zeman zváží ocenění pro Bradyho. Při další vhodné příležitosti
Rebelové se naštvali na Zemana. A takhle oslaví 28. říjen  

Cenu Paměti národa, kterou pořádající obecně prospěšná společnost Post Bellum udělí 17. listopadu čtyřem bojovníkům proti komunistické totalitě, letos možná dostane také Jiří Brady. ČTK to řekla Jana Háková z Post Bellum.

Společnost Post Bellum uvedla, že během uplynulého víkendu se na ni obrátily stovky lidí e-mailem či na facebooku s prosbou, aby se letos stal nositelem Ceny Paměti národa i Brady. "V tuto chvíli ještě nevíme, jestli přímo dostane Cenu Paměti národa," řekla Háková. "Bude to jisté do dvou dnů, jestli se s ním domluvíme, jestli bude ochoten ocenění od nás přijmout," dodala.

Brady podle ní už přijal nabídku a bude svůj celoživotní příběh vyprávět pro sbírku Paměť národa. Vylíčení vlastního osudu pro tento archiv je základní podmínkou toho, aby se pamětník mohl stát laureátem ceny. "Nechci, aby toto občanské ocenění, které tu máme sedm let, tedy déle než se ujal úřadování na Hradě Miloš Zeman, lidé chápali jako politický protest proti chování prezidenta. Uznávám však, že v dnešní situaci lze jen těžko tento pocit vyvrátit," uvedl ředitel Post Bellum Mikuláš Kroupa.

Ceny Paměti národa si letos na svátek připomínající perzekuci studentů v roce 1939 a revoluční události z roku 1989 převezmou dvě Češky Ludmila Váchalová a Jitka Malíková a dva Slováci Anton Tomík a Rudolf Dobiáš. V komunistických kriminálech strávili dohromady 28 let.

Související

Jiří Brady

Brady (†90) byl inspirativní muž. Zeman mu nesahá ani po kotníky, reagují politici

Jako o inspirativním, odvážném muži plném energie a vlastenci hovoří čeští politici o pamětníkovi holokaustu Jiřím Bradym, který zemřel v noci na dnešek v kanadském Torontu. Vedle exministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), který je Bradyho synovcem, úmrtí komentovali zejména ti, kteří se za Bradyho postavili před třemi lety ve sporu s Hradem o státní vyznamenání. Brady tehdy ocenění nedostal, ačkoli ho o záměru prezidentská kancelář předem informovala. Herman to interpretoval jako reakci prezidenta Miloše Zemana na svou schůzku s tibetským vůdcem dalajlamou.

Více souvisejících

Jiří Brady Univerzita Palackého 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 13 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy