Kanadská ambasáda nedostala informace o vyznamenání pro Bradyho

Praha/Brno - Velvyslanectví Kanady, jejíž občanství má Jiří Brady, nedostalo žádnou informaci o tom, že by měl dostat české státní vyznamenání, uvedl mluvčí ambasády Michael Vlček. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) udělí Bradymu medaili Karla Kramáře.

 "Velvyslanectví Kanady v Praze nebylo nijak oficiálně informováno o ničem, co by souviselo s českými státními vyznamenáními," napsal ČTK Vlček.

"Mezi letošními vyznamenanými jsou státní občané jiného státu nebo lidé, kteří mají státní občanství České republiky i jiného státu. Velvyslanectví těch zemí jsou dopředu informována o tom, že tito lidé vyznamenání obdrží. Proč? Protože jsou pravidla v některých zemích, která říkají, že občan těch zemí musí mít svolení své hlavy státu, aby vyznamenání cizí země přijal," řekl šéf hradního protokolu Jindřich Forejt DVTV.

Brady prošel Terezínem a Osvětimí, v roce 1949 emigroval do Kanady a pomáhal emigrantům. Celý život také přednášel o nacistických hrůzách za druhé světové války. Na státní vyznamenání ho letos navrhla Sněmovna.

Ministr kultury a Bradyho příbuzný Daniel Herman (KDU-ČSL) uvedl, že ho prezident Miloš Zeman informoval o tom, že Bradyho vyškrtne ze seznamu vyznamenaných, pokud se Herman sejde s dalajlamou.

Psali jsme:
Oslavy 28. října? KSČM a ANO odmítají truc akci, ODS na Hrad nedorazí
 

Sobotka dnes prohlásil, že pokládá za krajně nešťastné, že Brady nedostane státní vyznamenání u příležitosti oslav 28. října na Pražském hradě, ale i okolnosti, které k tomu vedly.

Premiér uvedl, že se na něj v posledních dnech s doporučeními ocenit Bradyho obracela řada lidí. "Jsem přesvědčen, že si ocenění zaslouží, ať už za sílu a odvahu, s kterou dokázal přežít holokaust, ale i za svou osvětovou a akademickou činnost," napsal Sobotka.

Sobotka ocenil, že Brady své zkušenosti předává veřejnosti, aby společnost varoval před návratem totalitních režimů. "Jsem přesvědčen o tom, že státní symboly, včetně státního svátku 28. října by měly společnost a lidi spojovat, stejně jako by nás měla spojovat hrdost na lidi, jako je pan Jiří Brady," uvedl Sobotka. Medaile Karla Kramáře je pamětní medaile udělovaná předsedou vlády za zásluhy o obnovu demokracie, práv a svobod člověka.

Také Brno ocení Bradyho, a to paměntním listem. Novinářům to dnes řekl primátorův náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL), který navrhl, aby město Bradyho ocenilo. Podle Hladíka by si Brady měl list zřejmě převzít v Brně, v úterý Brady s manželkou odlétají zpět do Kanady.

Brno zvažovalo více možností, jak by Bradyho ocenilo. Nabízelo se také čestné občanství. "Technicky však nejsme schopni to zvládnout. Musí ho schválit zastupitelstvo, ale na jeho svolání je potřeba sedmi dnů. Do pondělí to nemůžeme stihnout. Nejde však o to předhánět se, kdo udělí panu Bradymu větší ocenění, ale poděkovat mu za jeho práci," řekl Hladík. Dodal, že čestné občanství by se nabízelo v případě, že by Brady navštívil Českou republiku i v budoucnu. Podle Hladíka město uděluje lidem Cenu města Brna, čestné občanství a pamětní list, který však nevyužívá často.

Související

Jiří Brady

Brady (†90) byl inspirativní muž. Zeman mu nesahá ani po kotníky, reagují politici

Jako o inspirativním, odvážném muži plném energie a vlastenci hovoří čeští politici o pamětníkovi holokaustu Jiřím Bradym, který zemřel v noci na dnešek v kanadském Torontu. Vedle exministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), který je Bradyho synovcem, úmrtí komentovali zejména ti, kteří se za Bradyho postavili před třemi lety ve sporu s Hradem o státní vyznamenání. Brady tehdy ocenění nedostal, ačkoli ho o záměru prezidentská kancelář předem informovala. Herman to interpretoval jako reakci prezidenta Miloše Zemana na svou schůzku s tibetským vůdcem dalajlamou.

Více souvisejících

Jiří Brady velvyslanectví Kanady Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

před 37 minutami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy